Türk Sağlık-Sen, nöbete gelmeyen aile hekimlerine ihtar puanı cezası verilmesini içeren yönetmelik değişikliğine dava açtı. Danıştay’da açılan dava ile nöbete gelmemeye 20 ihtar puanı verilmesi ve ihtar puanlarının bazılarını artıran düzenlemenin iptali talep edildi.

Türk Sağlık-Sen, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ‘Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde aile hekimlerine ihtar puanı cezası verilmesini içeren düzenlemenin iptali için Danıştay’a dava açtı. Dava ile nöbete gelmemeye 20 ihtar puanı verilmesi ve ihtar puanlarının bazılarını artıran düzenlemenin iptali talep edildi. Açılan davada ayrıca 'sözleşme döneminin iki mali yıl olarak sabitlenmesi ve izin süreleri bir sonraki sözleşme dönemine aktarılamayacak olması' gibi çalışanların mağduriyetine neden olacak düzenlemelerin de iptali istendi. Dava dilekçesinde söz konusu düzenlemelerin hak kaybına neden olacağına dikkat çekildi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Bakanlık bu yönetmelik değişikliğinde cezaları artırma ve çalışanlar üzerinde baskı kurma amacı edinmiş, buna göre hükümler düzenlemiştir. Cumartesi nöbetleri ve nöbete gelmemenin 20 ihtar puanı ile cezalandırılacak olması, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkını ihlal eden bir düzenlemedir." dedi. Bu düzenleme ile çalışanlara aba altından sopa gösterildiğini vurgulayan Kahveci, "Biz uluslararası sözleşme ve Anayasa ile güvence altına alınan hak filan dinlemeyiz. Biz yaptık oldu' mantığı ile yapılmış bir düzenlemedir. Türk Sağlık-Sen olarak yönetmelik değişikliği yapılarak çalışanları mağdur edecek düzenlemelerin iptalini açtığımız davada talep ettik. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Gerekirse ASM çalışanları ile birlikte alanlara inmekten eylem ve etkinlik yapmaktan asla geri durmayacağız." açıklamasını yaptı.