Antalya Rehberler Odası (ARO) yönetimi, aralarında AK Partili Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu'nun da bulunduğu grubun bir meslektaşlarını darp ettiğini ileri sürdü.

ARO Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklama, doğrudan turist rehberlerine zarar veren olaylara bir yenisinin eklendiği ifade edilerek, “2 Eylül de Demre’de bir meslektaşımızın darp edilmesiyle sonuçlanan vukuat bizleri derinden üzmüştür. Bizzat Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu’nun da bulunduğu grup, meslektaşımız Hubeyt Taşdemir ve araç şoförüne saldırmışlardır.” denildi.

Sebebi ne olursa olsun şiddetin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, benzer olayların Efes, İstanbul, Antalya Kaleiçi ve Düden Park gibi yerlerde, turistlerin gözü önünde gerçekleştiği de hatırlatılan açıklamada şöyle denildi: “Bundan sonra benzeri tartışma ve şiddet olaylarının yaşanmaması için, turizm sektöründeki kazancın düşmesinin turist rehberiyle ilişkilendirilmemesi gereğini vurgulamak istiyoruz. Çünkü turist rehberi programı tamamen acentenin talebi doğrultusunda yürütür. Kendince programı değiştiremez, ziyaret noktalarında ki serbest zamanı acentenin istekleri doğrultusunda grubuna iletir. Dolayısıyla, bazı işletmelerin ve esnafın, programdan kaynaklanan mağduriyet ve şikayetlerini rehbere değil, TÜRSAB veya ilgili acenteye iletmeleri gerekir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, hiç kimsenin görevini yapan turist rehberine sözlü veya fiili saldırıda bulunmaya hakkı yoktur. Doğrudan turist rehberi ile ilgili bir şikayet söz konusu ise biz meslek başvursun.”

Rehberleri hedef alan saldırıları kınayan ARO yönetimi, meslektaşlarına yapılan saldırıların cezasız kalmaması için ilgili makamlara başvurulacağını da açıkladı. ARO ayrıca, rehberlerin sorun yaşadığı noktalara gitmemesini de önerecek.