Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk genel seçim sonuçlarını değerlendirerek, “Seçimin kazananı, milletimizdir, Türkiye demokrasisidir.” dedi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada meşruiyet sınırlarını zorlayan seçim kampanyalarına rağmen, milletin sükûnet içerisinde sandığa gittiğini ve iradesini ortaya koyduğunu belirtti. Öztürk şöyle devam etti: “Seçimin kazananı, milletimizdir, Türkiye demokrasisidir. Son dönemde yaşanan bütün antidemokratik uygulamalar ve hukuksuzluklar karşısında sağduyu ve sabırla sandığı bekleyen seçmen, kendisinden alınan vekaletle vesayet düzeni kurulmasına izin vermemiş, keyfi uygulamalara “dur” diyerek aşındırılan demokrasimizi bir kez daha tahkim etmiştir. Sandıktan çıkan sonuçlar, demokrasiden geriye dönüş olmadığını bir kez daha göstermiş; Türkiye seçmeni ortaya koyduğu tercihle, tek adamlığa, otoriterliğe ve saray yönetimi anlayışlarına çıkan yolları kapatmıştır. Milletten gördüğü teveccühle şımaranlar, kendisine “hizmet” etmesi için verilen güç ve yetkiyi sağa-sola saldırmakta kullananlar, kendi kabahatlerini gizlemek için demokrasi yolundan sapanlar, güç zehirlenmesiyle sağduyusunu yitirenler, umarız milli iradenin ortaya koyduğu bu tablodan gereken dersi çıkarırlar. Ortaya çıkan sonuçlar, Türkiye’de iktidarıyla, muhalefetiyle, siyasi partilerin ve sahip oldukları siyaset anlayışlarının toplumun gerisinde kaldığını da ortaya koymaktadır. AKP, geçmişte toplumu heyecanlandıran söylemlerinden vazgeçerek yaşattığı hayal kırıklığının bedelini ciddi oy kaybıyla öderken, ne yazık ki genel olarak muhalefetin de yeterince umut olamadığı görülmektedir.”

MİLLET DEMOKRATİK HAKKINI KULLANARAK SİYASETE GEREKLİ AYARI VERDİ

Öztürk, eski korkularından yavaş yavaş kurtulan Türkiye’nin yenilenme beklediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu nedenle kendisine 'Türkiye Partisi' olmak gibi ciddi bir hedef koyan HPD, demokratik söylem ve parti programı ortaya koyarak ilgi çekmeyi başarmıştır. Her zaman olduğu gibi siyasetteki tıkanmayı çözmek ve demokrasinin önündeki tehlikeleri bertaraf etmek millete düşmüş, millet bu görevini yerine getirmiştir. Millet demokratik hakkını kullanarak siyasete gerekli ayarı verdi. Şimdi top yeniden siyasi partilerde. Varlıklarını sürdürmek isteyenler, seçmenin verdiği mesajı en doğru şekilde algılayarak kendilerine çeki düzen verip topluma hizmet etmekle mükellefler. Toplum artık siyasetin çarpık atmosferinde üretilmiş suni gündemler ve kısır çekişmeler yerine, kendi gerçek sorunlarıyla samimiyetle ilgilenilmesini, Türkiye’yi gelecek ufuklara taşıyacak bir vizyon ortaya konulmasını bekliyor. Mevcut tabloda bunun tek başına bir partinin değil, uzlaşma kültürü sergileyecek bir koalisyonun yapması gerekiyor. Özellikle işçilerin ciddi sorunlar yaşadığı, hayati sorunlarının çözüm beklediği bölgelerde iktidarın yaşadığı oy kaybı, emeğiyle geçinen geniş halk yığınlarının sorunlarının ivedilikle çözüm beklediğini gözler önüne seriyor."

BU FIRSATI ÇARÇUR EDENLER, TARİHİN TOZLU SAYFALARI ARASINDA YERİNİ ALACAK

Yüzde 10’luk yüksek baraja rağmen, Parlamento'da oluşan tablo, son yılların en yüksek temsil oranına işaret ettiğine dikkat çeken Vedat Öztürk, şu ifadeleri kullandı: "Bu zemin, ülke sorunlarının en isabetli şekilde ve geniş konsensüsle Parlamento'muzda çözülmesi için önemli bir fırsattır. Bütün siyasi partilerimizi, bu fırsatı iyi değerlendirmeye ve en verimli şekilde ülkemize, toplumumuza, demokrasimize hizmet etmeye çağırıyoruz. Bu fırsatı çarçur edenler, tarihin tozlu sayfaları arasında yerini alacak, demokrasiyi özümseyen ve kendi içinde her geçen gün daha fazla kucaklaşan Türkiye, kendi vizyonunu taşıyacak yeni siyasi anlayışlar geliştirerek yeni ufuklara yürümeye devam edecektir. 7 Haziran seçim sonuçları, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun.”