Alevi-Bektaşi Federasyonları'nın Muharrem Ayı vesilesiyle düzenlenen iftar programında ‘Birlik ve Beraberlik’ mesajları verildi.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu ile Irmak Alevi Bektaşi Derneği tarafından Hz. Hüseyin’in (r.a) Kerbela’da şehadeti vesilesiyle Hacegan Sofrası’nda ‘Göz Bebeğimiz İmam Hüseyin, Göz Yaşımız Kerbela’ temalı iftar programı düzenlendi.

İftar programına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Murat Cengiz Hortoğlu, Irmak Alevi-Bektaşi Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Dr. Ali Yücel ve çok sayıda Alevi-Bektaşi temsilcisi ve vatandaş katıldı. Akşam ezanının okunması ile lokma duası edilerek oruçlar açıldı. İftar sofrasında Alevi adetleri eksiksiz yerine getirildi. Yemeklerde et ve bıçak kullanılmazken, su yerine ayran ve komposto içildi.

İftarlar sonrasında konuşan Irmak Alevi-Bektaşi Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Dr. Ali Yücel, "Bu program sadece oruç açma değil gönüllerimizi de açma programıdır" diyerek şunları kaydetti: “Hem hakka, hem de birbirimize gönlümüzü daha çok açma.. Hepimiz aynı Allah’a inan kişiler olarak bu sofranın başındayız. Aynı peygambere inananlar olarak burada cem olduk. Aynı ehlibeyte gönül bağlayarak bu mekanı paylaşıyoruz. Nihayet aynı dinin mensupları ve aynı ülkenin çocukları olarak yan yanayız. Bu kadar aynılığımız, farklılıklarımızı geri plana itmelidir. Farklılıkları hazmedip hoş görerek zenginlik saymalıyız.’’

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da sözlerine Ankara Tren Garı’nda yapılan saldırıda hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başladı. Hortoğlu, 5 yıldır ramazan ve muharrem aylarında iftar ve oruç açma programları düzenlediklerini belirterek, bu yemekleri birlik ve beraberliğe bahane ettiklerini söyledi. Hortoğlu, "Asıl amacımız bu programlarla birlik ve beraberliğimize ortak yaşam kültürümüze ve ortak değerlerimize vurgu yapmak, Alevisi ve Sünnisi ile bir dostluk köprüsü oluşturabilmek. Son 4 ayda yaşadıklarımıza bakınca bu gayretlerimizin ne kadar önemli ve zaruri olduğunu görüyoruz. Toplum olarak çok ciddi bir psikolojik travma altındayız. Adete toplum kutuplaşmış bir vaziyette. Öyle bir kutuplaştık ki kendinden olana aşırı tazim, sadakat, güven duygusu, karşısındakine ise yaftalama ve suçlu görme algısı. Sevgisiz hale geldik, nefret dili sevginin önüne geçti. Ahmed-i Hani, Mevlana Celaleddin Rum-i’nin, Hacı Bektaş-i Veli’nin torunları böyle mi olmalıydı?’’ diye konuştu.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise millet olarak birbirimizi anlamaya dinlemeye ve saygı göstermeye ihtiyaç olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Biz Türk ulusu olarak hünkar Hacı Bektaş Veli ile Yunus Emre, Mevlana, Pir Sultan ile bir bütünüz. Ayrışarak değil birleşerek güçlü oluruz. Muharrem ayı birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli olduğunu simgeleyen kutsal bir ayımızdır. Muharrem demek bütünlüğümüz bozulduğunda çekilebilecek acıları anlatan Kerbela' yı anlatıyor. Kardeşin kardeşi nasıl kırdığını gösteriyor. Aşure ise birlik ve beraberliğimizin farklılıklarımızın birlikte olunduğunda farklılığını anlatıyor. Üst üste acılar yaşadığımız bu ayda Allah'ın tuttuğumuz oruçla matemlerimizi yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul etmesini diliyorum.’’

İftar programı, konuşmaların ardından mersiyeler ve ilahiler okunarak devam etti.