ABF, Valiliğin "mitingi yasaklama" kararını kaldırılmasını ve 24 Aralık Cumartesi günü gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak, katliamı kınamak isteyenlerin barışçıl eylemlerini yapmalarının sağlanmasını istedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Maraş olaylarının 33. yılında, katliamda yaşamlarını yitirenleri anmak için Kahramanmaraş Valiliği'ne yapılan miting başvurusunun "güvenlik" gerekçesiyle reddedilmesine tepki gösterdi.

ABF Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Maraş katliamının üzerinden tam 33 yıl geçmesine karşın gerçek suçluların ortaya çıkartılmadığı belirtilerek, "Katliama karışan birçok kişi milletvekili, işadamı, siyasi parti başkanı yapılarak ödüllendirildi" denildi. Siyasi iktidarların Maraş'ta yaşananlara "katliam" diyemedikleri ve protesto etkinliklerini de görmek ve göstermek istemedikleri ifade edilen açıklamada, ABF'nin bu yıl da hem katliamda yaşamlarını yitirenleri anmak, hem de katliam dosyasının yeniden açılmasını sağlamak için Kahramanmaraş Valiliği'ne yaptığı miting başvurusunun "güvenlik" gerekçesiyle reddedildiği belirtildi. Valiliğin söz konusu kararına tepki gösterilen açıklamada şunlar kaydedildi: "ABF olarak, Kahramanmaraş Valiliğinin aldığı bu yasaklama kararının fiili olarak katliamı protesto etmeyi bile kabul etmeme, katliamı unutturma çabası anlamına geldiğini biliyor ve bu yaklaşımı reddediyoruz. Hiçbir gerekçe 2011 Türkiye'sinde katliamları bile anmayı engelleyen bir kararı açıklayamaz. Valiliğin gösterdiği en önemli gerekçe olan "güvenlik" ise bir başka büyük ayıptır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, 400 bin kişinin yaşadığı bir şehir merkezinde son derece barışçıl bir anma eylemini polis güvenle koruyamayacağını söylüyorsa, bu aynı zamanda saldırganları daha da güçlendiren utanç verici bir durum değil midir? ABF, valiliğin mitingi yasaklama kararını derhal kaldırılmasını ve 24 Aralık 2011 Cumartesi günü gerekli güvenlik önlemlerini alarak, katliamı kınamak isteyenlerin barışçıl eylemlerini yapmalarını sağlanmasını talep eder. Bu ülkede katliamlar, ancak ve ancak, ırk, din, dil ayrımı yapmadan, Türklerle Kürtlerin, Ermenilerle Arapların, Alevilerle Sünnilerin, Yahudilerle Süryanilerin birlikte ve ortak kınamalarıyla, önce vicdanlarda, sonra da mahkemeler önünde mahkum olur, bu topraklara barış ve huzur ancak böyle gelir. Vicdan ve adalet duygusu içine olan herkesi 24 Aralık 2011 Cumartesi günü yasaklara tavır almaya ve Kahramanmaraş'a katliamı lanetlemeye, yitirdiğimiz canları anmaya davet ediyoruz."