Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Alevi Kültür Dernekleri Şubesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Halk Şenliği Cemevi bahçesinde gerçekleştirildi. Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, Ereğli Belediyesi AK Partili meclis grubu ile Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın 'Cemevleri ibadethane sayılsın' önergesine 'hayır' diyerek reddetmelerini "Sizler bizim kardeşliğimizi reddettiniz." diyerek sitemde bulundu.

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Halk Şenliği yoğun katılım ile 'Cem ve Kültür Evi' bahçesinde gerçekleştirildi. Halk Şenliği'ne AK Partili Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Cumhuriyet Halk Partisi Gümeli Belediye Başkanı Ahmet saydam, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Genel Sekreteri Ali Arıkan ve dernek üyeleri katıldı.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, dönemin ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) belediyeler tarafından Cemevlerinin ibadethane sayılması için belediyelerin karar alması ve meclis toplantılarında bu konuyu gündeme taşıması konusunda gerekli adımı attığını, Türkiye'de bir çok belediyenin bu kararı uygulamaya aldığını söyledi. Zonguldak bölgesinde de Alaplı ve Gümeli Belediyeleri'nin bu kararı meclisinden geçirdiklerini ve kendilerine teşekkür ettiğini kaydeden Kansu, karara hayır diyen ve şenliğe katılan Ereğli Belediye Başkanı'na "Sizler bizim kardeşliğimizi reddettiniz." diyerek sitem etti.

Kansu, şunları kaydetti: "Belediye Başkanı'na dilekçe vermek için gittim. Ancak kendisi toplantıda idi. Görüşemedim. Ancak bu dilekçenin mutlak surette Başkan Bey'e ulaşması gerektiğini söyledim. Ertesi gün yapılan meclis toplantısında CHP'li arkadaşların meclisi terk edeceğini ve AK Partili meclis üyelerinin verilen önergeye 'RED' kararı verdiğini duyunca büyük bir şok yaşadık. Bu alınan karar ile sayın başkanım siz bizim kardeşliğimizi reddettiniz. Buraya gelen gençlerimiz saz kursu başta olmak üzere iyilik ve güzellikleri öğreniyorlar. Bu tür yerleri yaşatmazsak ileriki günlerde gençleri köşe başlarında bonzai ve bally çekerken görürseniz şaşırmamanız gerekir" dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise "Benim haberim olmayan bir konuya evet diyemezdim." diyerek başladığı konuşmasında bir çok konunun da siyasete malzeme edildiğini iddia etti. Uysal konuşmasında şunları kaydetti: "Ben geç vakitlere kadar çalışıyorum. Sayın Başkan'ımız bir mektup bırakmış. Sizlere yeminle okumadım. Beni çaldırabilirdi. Ben belediyeden 9-10 gibi çıkıyorum. Ertesi sabah da meclis var. Bir gittim, meclise ek gündem verilecek ve kabul edilecek. Şimdi düşünün bir Belediye Başkanı'sınız. Son derece önemli bir konu. Bir ay sonra girse ne olur. Biz bunu 1 ay tartışsak. Siz bize getirseniz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) böyle bir karar çıkmış. 'AİHM'nin aldığı her kararı uygulayacağız' diye bir karar var mı? Yok. Benim üzüldüğüm ne biliyor musunuz. Her türlü olay siyaseten kullanılması. Sizler gelin, bizler bunu tartışalım. Diyelim ki yine karar 'hayır' çıktı. Veyahut da siz ön yargılı olarak, bakın önyargıdan kurtulmamız lazım. Bütün CHP'li meclis üyeleri bilecek ben bilmeyeceğim. Bir Belediye Başkanı olarak haberim olmadığı zaman tabi ki de 'evet' demem söz konusu olmaz."

Konuşmanın ardından Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal şenlikten ayrılırken, Hüseyin Uysal'ın 'her konu siyasete alet ediliyor' sözlerine şenliğin sunuculuğunu yapan Mehmet Taştan tarafından "Bizler kardeşiz dedik. Bizim inancımız İnsan Hakları Mahkemesi'nden geldi ise biz inancımızın siyaset üstü olduğunu düşünüyoruz. Her zaman bunu söyledik. Hiç bir zaman buna alet etmemek için mücadele verdik. Hayatımız boyunca bir tane kardeşimiz Cemevimizin içinde, kültür merkezimiz içinde siyaset konuşulmaz, konuşulmamasını öğrendik biz büyüklerimizden, dedelerimizden." demesi kameralara yansıdı.

Şenlik, saz gruplarının seslendirdiği şarkılar ve diğer etkinliklerle devam etti.