ANGİAD Başkanı Fatma Semiz, Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünleri ihracatında ciddi gerileme yaşadığını söyledi. Bunun, kaliteli ekonomik büyüme önündeki en önemli engellerden biri olduğunu ifade eden Semiz, “Çözüm, Ankara sanayisinde.” dedi.

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılı için konulan ekonomik hedeflere ulaşmada ihracat odaklı büyüme stratejisinin kilit rol oynayacağını kaydetti. İhracatta ise Türkiye’nin, ileri teknoloji ürünlere ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Başkan Semiz, şu ifadeleri kullandı: “Kaliteli büyümenin önemli göstergelerinden biri de yüksek katma değerli teknoloji ürünü ihracatıdır. Ne yazık ki ülkemiz özellikle son birkaç yıldır bu konuda ciddi sıkıntılar yaşamakta, ileri teknoloji ürünleri ihracatı her yıl biraz daha gerilemektedir. Son 12 sene içinde Türkiye’nin imalat sanayi ürünleri ihracatı içerisinde, ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 6’dan, yüzde 3,4’e kadar düşmüştür.”

“GEÇEN YIL ANKARA 925.2 MİLYON DOLAR YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRAÇ ETTİ”

Fatma Semiz, ileri teknoloji ürünleri ihracatında Türkiye’yi sırtlayan birkaç ilden birinin Ankara olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Başkent Ankara geçtiğimiz yıl 925.2 milyon dolarlık yüksek teknolojili ürün ihracatı yaparak, imalat sanayinde yüksek teknolojili ürün payı en yüksek 2'nci il olmuştur. Ankara bu başarıyı büyük oranda ‘hava ve uzay taşıtları’, ‘tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünler’ ile ‘tıbbi-optik hassas aletler’ sektörlerindeki üretimlerden elde etmiştir. Genel tablo içinde Ankara’nın ihracatı başarı gibi gözükse de rakamlar son derece yetersiz, Başkent’in potansiyelinin çok altında ve Türkiye’nin ihtiyacının çok gerisindedir.”

“ANKARA TÜRKİYE İHRACATINI GERÇEK ANLAMDA SIRTLAYABİLİR”

Ankara’nın daha fazla oranda katma değerli teknoloji ürünü üretebilecek kapasiteye, sanayiye ve potansiyele sahip olduğunun altını çizen ANGİAD Başkanı Semiz, şöyle devam etti: “Hatta sahip olduğu potansiyel, Türkiye’yi bu dertten kurtaracak büyüklüktedir. Ankara bugün organize sanayi bölgeleri, teknokentleri, üniversiteleri ile dünyanın sayılı şehirleri arasındayız. Fakat bütün bu kurumlar arasında güçlü bir işbirliğinden, yeterli ar-ge ve inovasyon yatırımından, teknolojinin sanayiye, sanayinin teknolojiye transferinden söz etmek çok da mümkün değildir. Bütün bunları başarabilirsek, mevcut güçlü sektörlere uzay teknolojileri, bilişim teknolojileri ve turizm teknolojileri gibi sektörleri de ekleyebilirsek, Türkiye ihracatını gerçek anlamda sırtlarız.”