Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’in ‘muhtelif alanlarında kullanılmak üzere’ kamera, kamera sistemleri, ses ve otomasyon malzemeleri satın aldı. Bu malzemeler için tam 24 milyon 875 bin 221 lira ödedi. Sözleşmeye göre bin 293’ü sabit 38’i de hareketli olmak üzere toplam bin 331 kamera satın alındı. Çeşitli türlerde 680 adet de hoparlör alındı. Satın alınan teknik malzemelerin Ankapark’ın izlenmesi, giriş ve yazılım sistemleri ile ses sistemleri olduğu tahmin ediliyor.

Yapımı devam eden Ankapark projesi için şu ana kadar 1 milyar TL’ye yakın para harcandığı belirtiliyor. Milyonlar harcanan dinozorlar, robotlar ve oyuncaklardan sonra devasa bir alanda kurulu olan Ankapark’ın izlenmesi, takip ve otomasyon sistemleri, giriş ve çıkış turnikeleri, ses ve diğer elektronik malzemelerinin de maliyeti dudak uçuklatıyor.

ŞARTNAMEDE ‘MUHTELİF ALANLAR’ YAZIYOR

Yaklaşık 25 milyon TL’ye mal olan teknik malzemelerin alımı ‘muhtelif alanlarda kullanılmak üzere’ başlığıyla duyuruldu. Ancak oyuncakların bulunduğu çadırların iç ve dış güvenliği, Ankapark’ın giriş ve çıkış sistemleri, ses ve görüntü efektleri ile tüm bu karmaşık işler için gerekli olan yazılımların sadece bu proje için alındığını doğruluyor. İhale şartnamesinde belirtilen 82 kalem malzeme arasında ‘Temapark yönetim yazılımı ve sistemi’ ifadesinin kullanılması da bu bilgiyi doğruluyor. Fen İşleri Daire Başkanlığı İhale ve İdari İşler Şube Müdürlüğü yetkilisi, ihaleyle ilgili bilgi vermekten kaçındı. Yetkili, “İhale aylar önce yapılmış, iş de bitmiş, başka bilgi veremeyiz.” demekle yetindi. “İhale dokümanında yer alan ‘muhtelif alanlar’ neresi? Ankapark’a mı alındı?” sorularını yönelttiğimiz yetkili, “O alanların neresi olduğunu söyleyemem, size bunu açıklayamam.” cevabını verdi.

MALZEMELER TESLİM EDİLDİ

Kamu İhale Kurumu (KİK) Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndaki bilgilere göre; ‘Kamera, ses ve otomasyon malzemeleri alım işi’nin ihalesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 02.01.2015 tarihinde yapıldı. Açık ihale usulüyle gerçekleştirilen ihaleye 3 firma teklif verdi, 2’si geçerli sayıldı. İhaleyi Lilyum Peyz. Ak. İnş. Elek. Gıda Maddeleri Taş. San ve Tic. A.Ş. şirketi kazandı. 24 milyon 875 bin 221,50 TL ile en düşük teklifi veren firma ile 12.03.2015 tarihinde sözleşme imzalandı. İşin süresi 60 gün olarak belirlendi. Malzemelerin imalat ve malzeme hatalarından dolayı garanti süreleri, teslim tarihinden başlamak üzere en az 2 yıl olarak belirlendi. Sözleşmede malzemelerin montaj süresinin 30 olduğu vurgulanarak, teslim edilecek malzemelerin de Ankara Büyükşehir sınırları içerisinde İdarenin göstereceği yere yüklenici tarafından kullanıma hazır vaziyette teslim edileceği belirtildi. Malzemelerin teslimi taşınması sırasında her türlü nakliye masrafı, yükleme, taşıma ve indirme masrafları yüklenici firmaya ait olduğu vurgulandı.

301 TURNİKE, 680 HOPARLÖR

Toplam 82 kalemde malzemeler alındı. Bu malzemeler arasında kamera sayısının fazlalığı da dikkat çekiyor. Bin 293 sabit kamera, 38 de hareketli olmak üzere toplamda bin 331 kamera alındı. Gişe malzemeleri, yazıcılar, yazılım programları, yönetici ve çalışanlar için telefonları, kontrol sistemleri, medya sunucu depoları, parmak izi okuyucu, boru ve kablolar, 25 tane dört kollu turnike, 4 tane engelli turnikesi ve 301 adet bel tipi turnike, 20 adet akıllı telefon, 160 adet hava şartlarına dayanıklı hoparlör, 20 adet dış ortama dayanıklı hoparlör, 500 tane de projektör tipi hoparlör alındı.