Atatürk Orman Çiftliği'ne ilişkin mahkeme kararı ile Ankapark inşaatının durdurulmasına "plan değiştirir" devam ederim diyen Büyükşehir belediye Başkanı Melih Gökçek söylediğini yaptı. 12 Kasım 2014'te yürütmesi durdurulan Ankapark plan değişikliği "yenileme alanı" kavramları çıkartılarak yeniden onaylandı.

AOÇ, yapılaşmaya açılmasıyla yıllar içerisinde birlikte arazilerinin üçte ikisini kaybetti. İçinde Ankapark'ın da yer aldığı ‘AOÇ Hayvanat Bahçesi Yenileme Alanı 1/10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın yürütmesini Ankara 18. İdare Mahkemesi 12 Kasım 2014 tarihinde durdurmuştu. Bu kararı eleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ilginç ifadeler kullanarak, “Mahkeme planını uygularım, uyguladıktan sonra da yeni bir plan geçirir devam ederim. O plan da iptal edilirse bir tane daha plan çıkarırım.” demişti. Gökçek, sözünü ettiği o plan değişikliğini yaptı. Belediye Meclisi'nde kabul edilen kararla plandaki ‘Yenileme Alanı' kavramı çıkarıldı. Böylece alanla ilgili ‘yeni' planın adı ‘AOÇ Hayvanat Bahçesi Alanı 10.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı' oldu. Böylece ‘yeni plan' yapılmış gibi belediye mahkeme kararını atlatarak çalışmalarını sürdürebilecek.

AOÇ arazisine inşa edilen ve Gökçek'in ‘en büyük projem' dediği Ankapark'ın da içinde bulunduğu alanda yürütülen çalışmalar, aralarında Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin de bulunduğu 5 meslek odasının dava açması sonucu, Ankara 18. İdare Mahkemesi'nin kararıyla durdurulmuştu. Yürütmeyi durduran 18. İdare Mahkemesi, gerekçe olarak da Bakanlar Kurulu Kararının yürütmesini durduran Danıştay 14. Dairesi'nin kararı nedeniyle, ‘yenileme alanı' olarak hukuki dayanağının kalmaması göstermişti. Mahkemenin bu kararı sonrası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek katıldığı bir radyo programında ‘program iptal olursa yeni plan yaparım, o da iptal edilirse bir yenisini yaparım' demişti. Belediye Meclisi'nin Ocak ayı son toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan gelen rapor oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre mahkemenin ‘yenileme alanı'nın iptal etmesiyle planın hukuki dayanağı kalmadığından, ‘yenileme alanı ‘ifadesi çıkarılarak, yeni plan yapılmış gibi çalışmaların devam etmesi sağlandı.