Çanakkale'nin tatil adası Bozcaada'da araçların dönüşü sırasında kent içinde oluşan araç kuyruklarını ortadan kaldırmak için kullanılan rezervasyon sistemi ilçeyi rahatlattı. Şehir içinde araç parkı yasaklanırken, gidiş zamanı gelen araçlar kuyruk beklemeden direkt vapura geçiyor.

Türkiye’nin en gözde tatil yerlerinden biri olan Bozcaada ilçesinde, özellikle hafta sonu oluşan araç yoğunluğu, hem otantik şehir görünümünü bozuyor, hem de cadde ve sokakları kapatıyordu. Dönüş yolunda ise feribot kuyruğunda turistler saatlerce bekliyordu. Bunun önüne geçmek için şehir içindeki araç parkına yasak getirildi, feribot kuyruğuna son vermek için de randevu sistemi getirildi. Bir süredir uygulanan yöntem, tatil kentini rahatlattı. Park ve şehir dışına park edilen araçlar, saatler önce yapılan dönüş rezervasyonuna göre şehir içinden geçerek feribota alınıyor.

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, uygulamanın şehir içine rahat nefes aldırdığını söyledi. İlk önce ilçe trafik, daha sonra il trafik komisyonunun onayladığı tedbirler paketini hayata geçirdiklerini belirten Başkan Yılmaz, "Gestaş’ın uyguladığı rezervasyon sistemi de bunun bir ayağı. Biz Bozcaada’da yaşayanlar olarak son 5-6 yıldır araç yoğunluğundan dolayı ada halkımızın, esnafımızın ve misafirlerimizin ada içerisinde rahat hareket edemediğini ve çok zorluklar yaşadığını gördük." dedi.

Bu sistem sayesinde tatilcilerin araç kuyruğunda bekleme yerine tatil yapma şansı yakaladığını da vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Ada dönüşünde rezervasyon uygulaması yeni bir sistem. İlk planda mutlaka zorluklar olacaktır, bunun farkındayız. Bu sistem tam olarak oturduğunda adanın trafiği konusunda çok ciddi bir rahatlama olacak. Önceden özellikle Pazar günleri ve bayram tatili dönüşlerinde misafirlerimiz çok erken saatte araçlarını gemi sırasına bırakmak zorunda kalıyorlardı. Bu sistemde saat 16.00'ya rezervasyonu yaptıran misafirimiz saat 15.00’e kadar tatiline devam edebilecek. Sabahın erken saatlerinde aracını kuyruğa bırakıp, yarım saate takip etme zorunluluğu ortadan kalkacak. Ada merkezini araç trafiğine kapattık. Bunun olumlu dönüşlerini almaya başladık. Bizim tek amacımız ada halkını, esnafımızı ve misafirlerimizi rahat ettirebilmek."

Yoğunluk olma ihtimaline karşı araç rezervasyonları, dönüş tarih ve saati belli olanlar günler öncesinden veya kullanmak istediği sefer saatine yapabiliyor. Aynı zamanda hafta için en geç 2 saat öncesinden, hafta sonu ise en geç 4 saat öncesinden 444 0 752 nolu çağrı merkezinden rezervasyon yapabiliyor. Hafta sonu Bozcaada dönüşü rezervasyonu olmayan yolcuların ise saat 20.00'den sonra geçişlerine izin veriliyor.