Araçlardaki yangın tüplerinin yüzde 65’inin kullanılmayacak durumda olduğu belirtildi. Uzmanlara göre sürücüler, arabalarında tüp bulundurma, bakım ve kontrolleri ile doğru kullanımı konularında bilinçli hareket etmiyor.

Her evde, arabada ve sosyal yaşam alanında mutlaka yangın söndürme cihazı bulundurulması gerekiyor. Bu alanlardan araç ve toplu yaşam alanlarında ise tüp bulundurulması yasalara göre zorunlu. Araçta bulundurmamanın cezası 88 lira. Ancak bu tüplerin kullanımı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Öyle ki, aracında hiç tüp bulundurmayan, araç muayeneye emanet tüp temin ederek gidenler ve bagajda yer kapladığı için tüpü araba garajında tutanlar bile var. Yangın Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Yöneticisi ve Makine Mühendisi Hayati Ünlü, özellikle araçlarda bulundurulması zorunlu yangın tüplerinin neredeyse yüzde 99’unun boşalınca ya da araç muayene günlerinde kontrole getirildiğini söyledi. Birçok kişinin yangın tüpünün üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmediğini vurgulayan Ünlü, özellikle 5 yılı geçmiş tüplerde çürüme olduğuna dikkat çekti. Ünlü, “Araçlarda 5 yılı geçmiş tüplerin çürüme ihtimaline karşı mutlaka genel bakımdan geçirmek gerekiyor. Dolum tesislerine getirilen yüzde 65 tüpün, ömrünü tamamlamış olduğunu görüyoruz. Bu da büyük tehlike. Ayrıca tüp üzerindeki tarihler de kontrol edilmiyor.” uyarısında bulundu.

Yüzde 40 sürücünün araçta tüpün bulunacağı yere dikkat etmediğini belirten Ünlü, tüpün her zaman kolay ulaşılabilir bir yere konulması gerektiğine dikkat çekti. Yangın tüpünü bulundurmak kadar nasıl kullanılacağının bilinmesinin de önemli olduğunu belirten Ünlü, yüzde 75 kişi tarafından yanlış kullanıldığını anlattı. Ünlü, “Yapılan en büyük hataların başında, tozun alevin üzerine sıkılması geliyor. Doğru olan tozun alevin çıktığı dip noktaya sıkılmasıdır. Alev üzerine sıkılan toz alevi söndürmez. Ayrıca açık mekanlarda rüzgar mutlaka arkaya alınmalı. Yangın sırasında yapılacak ilk şey de elektrik akımının kesilmesi olmalı.” diye konuştu.

Kuru kimyevi tozlu yangın tüplerinin tek kullanımlık olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Tüpün üstündeki gösterge kontrol edilmeli. İbre iki kırmızı şeridin ortasındaki yeşil şeritteyse tüpte sorun yok demektir. Sağ ya da sol taraftaki kırmızı şerit üzerindeyse tüp mutlaka kontrol ettirilmeli.” uyarısında bulundu.