Arapça ezan yasağının kaldırılmasının 65. yıldönümü nedeniyle Sivil Dayanışma Platformu üyeleri, eski Başbakan Adnan Menderes’i mezarı başında andı. Ezan okuyan imamlar, Adnan Menderes ve arkadaşları için dua etti.

Sivil Dayanışma Platformu üyelerince, ezanın tekrar Arapça okunmasını sağlayan eski başbakanlardan Adnan Menderes'in Topkapı’daki mezarı başında anma töreni düzenlendi. Tören, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Yapılan dua esnasında duygu dolu anlar yaşandı. Ezanın Türkçe okunduğu dönemleri yaşayan bazı imamlar ezan okunduğu sırada cep telefonlarıyla görüntü çekerken gözyaşlarını tutamadı.

Ezanın Arapça okunma yasağının 16 Haziran 1950 tarihinde kaldırıldığını belirten Sivil Dayanışma Platformu üyesi Meryem Acır, “Ezan ibadete yapılan bir çağrı olarak Peygamber Efendimiz (S.A.V.) zamanından bu yana Arapça okunmaktadır. Ezan, Bilal Habeşi’nin ilk okuyuşundan sonra değişik makamlar kazanmışsa da dilinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren başlayan reform tartışmaları içerisinde en önemli konu ‘ezan’ olmuştur.” dedi.

‘EZAN ESARETTEN KURTULDU’

Ezanın esaretten kurtuluşunun 65. yıl dönümünü kutlamak için toplandıklarını belirten emekli imam Ali Cemal Tuncay, “Ezan, 1937‘den 1950 yılına kadar esaret halindeydi. Ezanı eski haline getirenlerden Allah razı olsun.” diye konuştu. Emekli imamlardan Ali Gürbüz Akyüz de ezanın yeniden Arapça okunmasını sağlayan eski başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarına rahmet diledi.

Konuşmaların ardından emekli imam Ramazan Alparslan ve İmam Ahmet Aybar ezan okudu. Yapılan ezan duasının ardından program sona erdi.