Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma ilçesindeki faciada şehit olan 301 madencinin yakınları için açılan maddi ve manevi tazminat davaları içerisinden bir dosyanın, pilot olarak belirlendiğini bildirdi. Bu dosyanın İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) gönderildiğini, orada bilirkişi heyeti tarafından inceleneceğini ifade etti. İTÜ’den çıkacak kararın diğer bütün dosyalar üzerinde etkili olacağını ve faciadaki sorumluların da ortaya çıkacağını kaydetti.

Baro Başkanı Arslan, 13 Mayıs 2014 tarihindeki faciayla ilgili maddi ve manevi tazminat davalarındaki yeni gelişmeler hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Şehit madencilerin yakınları için açılan tazminat davalarının devam ettiğini belirten Arslan, Soma İş Mahkemesi'ndeki dava dosyaları içerisinden 2014/643 sayılı dosyanın "pilot dosya" olduğunu ifade etti. İTÜ’den çıkacak kararının, diğer bütün dosyalar üzerinde etkili olacağına dikkat çeken Arslan, “Bu dosya, kusur yönünden bilirkişi incelemesi amacıyla İstanbul’a gönderildi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bu bilirkişi heyeti, dosya ile ilgili olarak kusur raporunu sunacak. Tabii bu, Soma’da açılmış olan diğer dosyaların tamamı üzerinde etkili olacak. Şu anda Soma’daki davalarımız, o dosyanın sonucunu bekliyor.” dedi. Rapordan elde edilecek sonuçla birlikte sorumluların da ortaya çıkacağının altını çizen Arslan, “Kömür ocağında meydana gelen facianın sorumluları kimledir, bunların tespiti yapılacak. Bu sorumlular tespit edildikten sonra mahkeme, onların aleyhine bir karar kuracak, çünkü bizim burada iş mahkemelerinde açmış olduğumuz davalarda, hem holdinge karşı hem de Türkiye Kömür İşletmeleri'ne karşı dava açmıştık.” diye konuştu.

Davanın işleyişi hakkında da bilgi veren Ali Arslan “Bu tip dosyalarda, ifadeler talimatla alınıyor. Diyelim ki Soma İş Mahkemesi, İstanbul Nöbetçi İş Mahkemesi’ne yazıyor. Nöbetçi İş Mahkemesi de oluşturulan bilirkişi heyetine dosyayı teslim ediyor. Bilirkişi heyeti, raporu düzenledikten sonra yine İstanbul Nöbetçi İş Mahkemesi aracılığı ile Soma İş Mahkemesi'ne gönderiyor. Soma İş Mahkemesi de dosya içerisinde bunu değerlendirecek.” dedi. Arslan, İTÜ’de oluşturulan bilirkişi heyetinin ortaya koyacağı raporun ekim ayını bulabileceğini sözlerine ekledi.