Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-Sen) üyeleri, 'eşit işe eşit ücret' talebi için eylem yaptıkları Milli Savunma Bakanlığı (MSB) binası önünde maaş bordrolarını yaktı.

ASİM-Sen Genel Başkanı Ali Önal, bakanlık önünde toplanan kalabalıkle birlikte basın açıklaması yaptı. Önal, alınan ücretlerle ilgili adaletsizliklerin devam ettiğini belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan 35 bin kamu çalışanını ilgilendiren ve 2013 yılında alınan Anayasa Mahkemesi kararına yönelik yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmediğini kaydeden Önal, “Bizler savunma iş kolu çalışanlarıyız. Emeğimizden başka bir gelirimiz yok ve bunun görmezden gelinmesini istemiyoruz.” dedi.

Önal, “Sosyal güvenlik ve ücret adaletsizliğinin giderilmesi için, uluslararası sözleşmelerde geçen adil ücretlendirme, aynı iş yerinde eşit değerdeki işlerde, aynı verimle çalışanların ücretleri arasında bir farklılığın olmayacağını öngören bir anlayışı ifade ettiği için eşit işe eşit ücret istiyoruz.” dedi. Mesleki ilerleme olanaklarından yoksun şartlarda çalışmakta olduklarını belirten ASİM-Sen Genel Başkanı Ali Önal, şöyle devam etti: “Askeri personele makam olanağı sağlanırken, iş kolu çalışanlarına göstermelik olarak birkaç kadroda görevde yükselme sağlanmakta. 657 sayılı DMK statüsünde bulunan kamu çalışanlarının mesleki ilerleme hakları varken Milli Savunma Bakanlığı ve bağlılarında görevli kamu çalışanları bu hak yok denecek kadar azdır. Diğer durumlara geçiş taleplerimiz ise idarece uygun görülmemekte, kişisel gelişim ve mesleki ilerleme imkanları neredeyse imkansızlaştırmaktadır. Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi bu iş kolunda da mesleki ilerlemenin önünün açılmasını istiyoruz.”

"EMEĞİMİZİN GÖRMEZDEN GELİNMESİ, EKMEĞİMİZİN ÇALINMASI DEMEKTİR"

En son 23 Şubat 2015 tarihinde imzalanarak yürürlüğe konulan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 28/A fıkrası uyarınca subay, astsubay, uzman er ve erbaşlara ödenen ek tazminatta da unutulduklarını ifade eden Önal, “Biz iş kolunun üvey evlatları değiliz. 35 bin kamu emekçisi duymazdan gelinemez. Bu iş kolunun asli unsurlarından biri olan kamu çalışanları da aynı iş riskini paylaşmakta ve aynı ortamlarda çalışmaktayız. Emeğimizin görmezden gelinmesi, ekmeğimizin çalınması demektir. Ayıran ayrıştıran bir zihniyeti istemiyoruz. Mili Savunma Bakanı ve bakanlığın bu yükselen çığlığımızı duymasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası üyeleri, maaş bordrolarını yaktı.