Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu panel düzenledi.
Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Atatürk’ün katıldığı tek resmi törenin Cumhuriyet Bayramı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Bayramı’nın 92. yıldönümü vesilesiyle Uludağ Üniversitesi Rektörlük Binası A Salonu’nda gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını UÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa yaptı. Oturuma Ankara Üniversitesi'nden Türk İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve Türk İnkılap Tarihi Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Uzun konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan UÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behçet Yeşilbursa, Türk milletinin Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in geleceğine sahip çıktığını söyledi.

"CUMHURİYET OLGUNLAŞTIKÇA DEMOKRASİ ARTACAK"

Atatürk Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ise Osmanlı’nın kuruluş aşamasını 150 yılda tamamladığını hatırlatarak, Cumhuriyet’in de henüz erken kuruluş aşamasında olduğunun altını çizdi.

Cumhuriyet’in yaşını aldıkça demokrasi kavramının daha da güçlenerek ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Ertan, “Atatürk’ün katıldığı tek resmi tören Cumhuriyet Bayramı törenidir. Başka hiçbir resmi törene katılmamıştır. Bayram ve törenler hakkında televizyonlarda az bilenler daha az bilenleri bir şeyler anlatarak kandırıyor. Herkes bir şeyler söyleyip duruyor. Ancak fazlaca bilgi kirliliği yaşanıyor. Ben bu yüzden gençlerden okumalarını rica ediyorum. Okuyun, araştırın ancak öyle sosyal medyadan değil. Kitaplardan ve bulabildiğiniz tüm kaynaklardan araştırarak doğru bilgiye ulaşın.” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Uzun da konuşmasında demokrasi ve Cumhuriyet kavramlarına değindi.