Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 1 Kasım’da yapılacak seçimlerden sonra siyaset kurumundan birinci beklentilerinin ülke siyasetinin vasatlıktan kurtulması, sorunları doğru tespit eden, birleştiren, kullandığı dille topluma örnek olan aklıselim davranan ve çözüm üreten bir yapıya kavuşması olduğunu söyledi.

Çandır, siyasetten ikinci beklentilerinin ise yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak millet iradesinin, bu kez dikkate alınması, oyalanmaksızın ülkeyi sürdürülebilir bir yönetime kavuşturması olduğunu ifade etti. Siyasettin sınıf atlamasını istediklerini isteyen ATB Başkanı, “Vasat siyasetin kullandığı ayrıştıran, ötekileştiren, kavgacı dil-üslup, bizi biz yapan bu değerlerimizden uzaklaşmamıza neden olmaktadır.” dedi. Beklentilerinin sadece siyasilerden olmadığını hatırlatan Çandır, “Ülkesini seven herkesin asli vatandaşlık görevini yerine getirmesi ve 1 Kasım’da oyunu mutlaka kullanmasıdır. Çünkü tarlada izi olmayanın harmanda sözü olmaz.” şeklinde konuştu.

ATB'nin ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ali Çandır, ekonomik gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmelerde ise şunları kaydetti: “Geçen yıl eylül ayına göre bu yıl eylül ayında karşılıksız ve protesto olan çek-senet sayısı Türkiye’de yüzde 3 azalırken, tutarda yüzde 9 artmış durumdadır. Yani küçük tutarlılardan çok büyük tutarlı çek ve senet ödemelerinde önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Antalyamızda durum daha da vahimdir. Sayıda yüzde 6 azalış yaşanırken, tutarda yüzde 25’lik bir artış yaşanmıştır.”

Çandır, toplam kredilerin takibe düşme oranları da son 10 yılda, yüzde 100 artışla yüzde 2’den yüzde 4’e yükseldiğini, kullanılan kredi toplamının mevduata oranı ise yine son 10 yılda, yüzde 90’dan yüzde 183’e yükseldiği bilgisini verdi. ATB Başkanı, "Yani artık kullandığımız krediler, sahip olduğumuz mevduatın 2 katına yakın düzeyine çıkmış durumdadır.” diyerek sözlerini tamamladı.