Nevşehir Valiliği, Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları gereğince 2015-2016 av dönemi avlanmalarının 15 Ağustos’ta başlayacağını açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, 2015-2016 av döneminde ülke genelinde avlanma 15 Ağustos 2015 tarihinde kuşlardan bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan avı ve memelilerden yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacak. Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmak serbest olacak. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde de yapılabilecek. Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma limitleri ise; bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk-sakarca 3, çulluk-sakarmeke 4 , yabani tavşan 1, kınalı keklik - kum kekliği ve çil kekliği toplamda 2, yeşilbaş-boz ördek- fiyu- çamurcun- macar ördeği-tepeli patka- elmabaş patka ve çıkrıkçın toplamda 6, adatavşanı-kaya sansarı 2, yaban domuzu 2, tilki 2 adet olarak belirlendi.

Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecek. Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamayacak. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecek.

KURALLARA UYMAYANLARA AĞIR CEZALAR VERİLECEK

Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları avcılara yasaklayamayacak. Avlanmanın yasaklandığı sahalarda ise avlanmaya izin veremeyecekler. Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılacak. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 29 lira ile 16 bin 765 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek. Ayrıca av hayvanı türüne göre 50 ile 60 bin lira arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecek.

Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini il şube müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırmaları, Merkez Av Komisyonun 5 Haziran 2015 tarihli ve 29377 sayılı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 14 sayılı Kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunlu.