Avrupa İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avukatlar Derneği (ELDH) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, AK Parti hükümetinin farklı eğilimlerde de olsa tüm muhalefeti bastırma çabası içerisinde olduğunu söyledi. 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası polislerin topluca tutuklanmalarını şaşkınlıkla karşıladığını belirten Thomas Schmidt, "Avrupa'da, hatta dünyanın herhangi bir yerinde bu kadar çok avukatın ve polisin topluca tutuklandığı muhalefetin her kesimine bu kadar ciddi baskının olduğu başka bir ülke bulmak oldukça zor." dedi.

Çok uluslu şirketlerde yaşanılan insan hak ihlallerini araştırmak için bir heyetle Bursa'ya gelen ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Türkiye'yi sarsan 17 ve 25 Aralık operasyonları sonrasında binlerce kamu görevlisinin sürgün edilmesi ve görevden alınmasını değerlendirdi. Schmidt, şunları kaydetti: "Tabi ki; Almanya'da medyadan bu konudaki haberleri hem Alman hem de dünya basınında gördük. Bana çok şaşkınlık verici olarak geliyor. Görünen o ki; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, kendisine her türlü muhalefeti, farklı eğilimde de olsa her türlü muhalefeti bastırma çabasında. Özellikle her türlü muhalefete karşı mahkeme süreçlerini kullanmakta ve onları tutuklamakta hiç çekince görmüyor. Kendisini korumak için hukuku kullanmaktan da hiç geri kalmıyor."

"MESLEKTEN ATILAN POLİSLERDEN BİZE ŞİKAYET GELMEDİ"

Schmidt, meslekten atılan ve hak ihlaline maruz kalan polislerden kendilerine herhangi bir şikayet gelmediğine dikkat çekerek, "Şikayet gelirse ilgilenir, gereğini yaparız." dedi. Türkiye'de demokrasinin oldukça sorunlu ilerlediğini anlatan Schmidt, "Türkiye'de, demokrasi oldukça sorunlu şekilde ilerliyor. Avrupa'da hatta dünyanın herhangi bir yerinde bu kadar çok avukatın tutuklandığı, polisin topluca tutuklandığı muhalefetin her kesimine bu kadar ciddi baskının olduğu başka bir ülke bulmak oldukça zor." diye konuştu.