Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, Avrupa’da son üç yılda meydana gelen ölümlü asansör kazalarının yüzde 75’inin Türkiye’de olduğunu bildirdi.

Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde düzenlenen asansörle ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Eriş, asansörlerde A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılan yıllık kontrollerin 2012 yılında başladığını ve o zaman yüzde 75-80 civarında olan kırmızı etiket oranının, şimdi yüzde 50-60 seviyesine düştüğünü belirtti. Bunun birtakım iyileştirmeler yapıldığı anlamına geldiğini aktaran Eriş, “Avrupa’da son üç yılda olan ölümlü kazaların maalesef yüzde 75’i Türkiye’de gerçekleşmiş, yani 43 kişi ölmüş, 32’si Türkiye’de meydana gelmiş. Halbuki Avrupa’da 5,5 milyon asansör var ve Türkiye’de 400 bin asansör var. Orana baktığınız zaman kaza oranı çok fazla. Bu çalışma, üç yıldır bir bilinç sağladı. Makine Mühendisleri Odamız da kamuoyunun bilinçlenmesinde üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Afişler, kamu spotları, etkinlikler, sempozyumlar ve bu tür toplantılara katılımlarda bulunuyoruz.” dedi.

Berkay Eriş, şöyle devam etti: “Bizim vatandaşlardan beklentimiz bu işin ciddiyetinin kavranması, kontrollerin yaptırılması. Genellikle bakım ve kontrol karıştırılıyor. 'Biz zaten bakım yaptırıyoruz.' deniyor ama TSE’den hizmet yeterlilik belgesi olan ve bakanlıkta kaydı bulunan, yani yetkili bakım firmalarına aylık bakım yaptırılması zorunlu. Yıllık kontrol ise muayene kuruluşları tarafından başka bir zorunluluk, yani bu bakımın da bir yerde kontrolü sağlanmış oluyor. Yıllık kontrollerin yaptırılması, raporların alınması ve belirtilen eksikliklerin giderilmesi için vatandaşların da bina yöneticilerinin de hem yasal hem vicdani sorumluluk anlamında bunlara çok önem vermeleri gerekiyor.”