Özgürlükçü Hukukçular Derneği Yöneticisi Avukat Hüseyin Boğatekin, İstanbul ve bazı illerde sabaha karşı yapılan polis operasyonlarının, seçimde HDP seçmeninin oyuna sahip çıkma iradesinin kırmaya yönelik olduğunu söyledi. Boğatekin, “Gerek HDP’liler, gerek HDP’ye gönül verenler çok sıkı bir şekilde hazırlanıyorlar. Hepsi ellerinden geldiği kadar yarın oylarının, iradeleri çalınmasın diye uğraş gösterecekler bunu iktidar da biliyor, farkında.” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde İstanbul’un birçok ilçesinde operasyon düzenledi. Operasyonda HDP’nin sandık müşahiti olan 15 kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi. Halen emniyette sorguları süren kişilerin adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Hüseyin Boğatekin, seçim öncesi sanık görevlisi müşahitlerin gözaltına alınmasının seçim kanununa ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Operasyonun HDP’li seçmenlerin oylarına sahip çıkma yönündeki kararlı iradelerini kırmaya yönelik olduğunu ifade eden Boğatekin, “Bu sabaha yine bir gözaltı dalgasıyla başladık. Bize ulaşan hem müvekkillerimiz hem de Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Örgütü’nden aldığımız bilgiye göre şu an için ve bizim yaptığımız görüşmelerin sonunda 15 tane genç kadın ve erkeğin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gözaltında olduğunu biliyoruz. Müvekkillerimizle görüştük, hepsi susma hakkını kullandı. Dosyada gizlilik kararı var. Bakabildiğimiz kadarıyla müvekkillerimize yöneltilen sorulardan gördüğümüz şu ki; genel klasik torba suçlamalar örgüt üyeliği suçlaması var. İstanbul’un bir çok ilçesinden HDP’nin resmi müşahitleri bunlar. Özellikle de genç, aktif yani seçim sandığının başında gerçekleşebilecek oy çalma gibi hilelere karşı özellikle yasayı bilen, orada diretecek müşahitler bunlar. Özellikle müvekkillerimizin kendi beyanları bunlar müşahit olduklarını söylüyorlar. Hem de HDP İstanbul İl Örgütü’nden aldığımız bilgi bu yönde. İstanbul’un birçok bölgesinde Silivri, Çekmeköy, Sarıgazi, Bahçelievler, Avcılar ve Başakşehir gibi kritik noktalarda müşahitlere yapılan operasyon olması dikkatimizi çekti.” dedi.

‘İKTİDAR, DÜŞEN OY ORANINI HDP OYLARINI ÇALARAK YÜKSELTMENİN PEŞİNDE’

İktidarın düşen oy oranını arttırabileceğini bildiği için çareyi HDP’nin oylarını indirmekte bulduğunu ifade eden Boğatekin, “Müşahitlerin genel seçimlere 24 saatten az bir süre kala gözaltına alınmaları gerek anayasaya gerekse yasalara özellikle seçim kanununun 173. Maddesine aykırı bir durum oluşturmakta. Keza 173. Maddede çok açık bir şekilde belirtiyor diyor ki, ‘Seçim öncesi bu tarz bir soruşturmanın yapılması gözaltının yapılması yasaya aykırıdır yapılamamalıdır’ bununda bir amacı yurttaşların sandığa gitmesi seçme seçilme hakkını kullanabilmesi. Özellikle son bir haftaya baktığımız da HDP’ye karşı iktidar cephesinden veya kaynağı belli karanlık güçlerin saldırılarına baktığımızda biz görüyoruz ki bu saldırının bir devamı. Aslında bu siyasal bir soykırım operasyonu. Bu yönüyle kaygı verici. Müşahitler yaklaşık 2-3 saat sonra adliyelere çıkarılacaklar. İktidar kendi oy oranının düştüğünü çok iyi biliyor. Bu tespiti yaptı yüzlerce anketle, araştırmayla. Tek bir çaresi kaldı oy arttıramayacağını biliyor fakat HDP’den oy indirebileceğini biliyor, bu yönüyle hem cumhurbaşkanı hem başbakan zaten meydanlarda hem HDP’yi hem milletvekili adaylarını, Kürt yurttaşlarını zaten hedef göstermiş durumda. Bu operasyonlarında bunu kırmaya bu iradeyi kırmaya yönelik olduğu çok açık.” ifadelerini kullandı.