Köşe yazıları nedeniyle 3 gündür gözaltında tutulan gazeteci yazar Gültekin Avcı’nın avukatı Fikret Duran, müvekkiline nezarethanede işkence edildiğini söyledi. Avcı'nın insan onuruyla bağdaşmayan muamelelere maruz bırakıldığını belirten Duran, “Tuvalet ihtiyacında kameraya bak demişler, 3 saat el sallamasına rağmen kimse gelip kapıyı açmamış. İnsan haysiyetiyle, onuruyla bağdaşmayacak işkence diyebileceğimiz muamelelere maruz bırakıldı.” dedi.

Üç gündür emniyette gözaltında tutulan Gültekin Avcı, savcı tarafından ifadesi alınmadan bugün saat 16.00 sıralarında adliyeye sevk edildi. Nezarethanede yaşanan olumsuzlukları anlatan Avcı'nın avukatı Fikret Duran, “Gültekin Avcı gözaltına alındığı gün insan haysiyetiyle, onuruyla bağdaşmayacak işkence diyebileceğimiz muamelelere maruz bırakıldı. İlk kaldığı koğuşu, yoğun sivrisineklerin olduğu, su seslerini insanı uyutmadığı bir yerdi. Sabaha kadar ışıkları açık tutuldu. Nezarethane koğuşu kilitli olduğu için Gültekin Bey, ‘Tuvalet ihtiyacım olursa size nasıl haber vereceğim?’ diye soruduğunda, polis memuru, ‘Siz kameraya uzun süre bakın, ben gelip sizi tuvalete götüreceğim’ demiş. O gece 01.00’dan 03.30’a kadar kameraya bakarak el sallamasına rağmen hiç kimse gelip kapıyı açmamış. Ciddi anlamda mağdur oldu.” şeklinde konuştu.

YAZDIKLARI YARGITAY’IN ONADIĞI KARARLAR

Gözaltına alınma sebebini tam olarak bilmediklerini belirten Duran, şöyle devam etti: “Havuz medyasından öğrendiğimiz kadarıyla 2013 yılında Gültekin Avcı’nın bir rivayete göre 4, bir rivayete göre 7 tane köşe yazısı. Bunlar zaten açık şekilde kamuoyunda dolaşım halinde. Bu yazıların kaynağı 2002, 2006 ve 2014 tarihlerinde Yargıtay tarafından onanan kararlarla kesinleşen, örgüt olduğu tespit edilen bir davayla ilgili yazdıkları. Kesinleşen Yargıtay kararı var. Fakat Gültekin Avcı bu yazıları nedeniyle silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekten dolayı gözaltına alınmış durumda. Gültekin Avcı, sadece kalemi olan birisi. Kaleminden ve dilinden başka bir şeyi yok, konuşuyor. Zaten yazdıkları da hukuki çerçevede kalan ifadeler. Neyin suç olup olmadığını da iyi bilir.”

ÜÇ GÜNDÜR İFADESİ ALINMADAN BEKLETİLDİ

Gözaltı süresinin 3 defa uzatıldığını aktaran Duran, “Bugün gözaltına alınmasının üçüncü günü. Yarın 13.00’a kadar gözaltında tutulabileceğine dair karar var. Cumhuriyet savcısının bu tasarrufuna anlam veremedik. Acaba ifade almaksızın doğrudan hakim sorgusuna mı çıkardı? Yoksa ifadeyi burada mı alacak? Bunu bilmiyoruz. İfade alınmaktan mı çekiniliyor? Yani dosyanın içi boş, bu şekilde git gel ve uzatmalarla kamuoyunda algı mı oluşturuluyor? Biz bunu anlamlandıramıyoruz.” ifadelerini kullandı.

NÖBETÇİ HAKİM, GÜLTEKİN BEY’LE HUSUMETLİ

Geçen günlerde, Gültekin Avcı’nın bir köşe yazısından dolayı İstanbul Adliyesi’ndeki 6 sulh ceza hakiminin kendisine dava açtığını hatırlatan Duran, “Bugün de o hakimlerden 2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı’nın nöbetçi olduğunu öğrendik. Gültekin Avcı’yla aralarında dava nedeniyle bir husumet bulunmaktadır. Bu Hakim Bey’in aradaki husumet nedeniyle şikayette bulunduğu bir kişi Gültekin Bey. Adil, doğru ve tarafsız karar vermesi beklenemez. Ceza Muhakemesi Kanunu, bu durumda reddihakim müessesini düzenlemiştir. Sanık veya şüpheli önyargılarla, duygusal sebeplerle tutuklanır diye. Şayet Durmuş Karaçalı, Gültekin Avcı’nın sorgusuna bakacak olursa, biz bu nedenle redddihakim talebinde bulunacağız.” dedi.