Avustralya Başbakanı Tony Abbot’a 100. Yıl Çanakkale Zaferi ve Anzak Günü anısına elde üretilen Hereke ipek halısı hediye edildi. Avustralya Başkonsolosluğu ev sahipliğinde İstanbul’da verilen davette, Hereke Han halı firması sahibi Erhan Ör tarafından hediye edilen halıya hayran kalan Abbot, "Bu güzel eseri ofisime asacağım." dedi. Tablo halının, Türk-Avustralya dostluğunu çok güzel anlattığını belirten Abbot, ilk defa Türkiye’ye geldiğini ve gösterilen ilgiden, Türklerin dostluğundan çok etkilendiğini söyledi.

Halının deseni Erhan Ör tarafından özgün olarak tasarlandı ve Hereke Han halı tezgahlarında üretildi. Halının santimetre karesinde 144 çift düğüm bulunuyor ve dokuması yaklaşık 8 ay sürdü. Tasarımın orta kısmında belirgin bir biçimde 'Mehmetçiğe Saygı Anıtı' olarak bilinen heykel resmedildi. Bu heykelde, kucağında Anzak askeri taşıyan Mehmetçik'in, Türk insanının en zor şartlarda dahi ne kadar şefkatli olduğunu ve insani değerleri her şeyin önünde kabul ettiğinin göstergesi olarak anlatıldı.

Yaşanan bu vahim olay sonrasında oluşan Türk-Anzak (Avustralya-Yeni Zelanda) dostluğunun 100. yılı anısına yapılan halının sağ tarafında Avustralya bayrağı, sol kısmında ise Türk bayrağı dalgalanıyor ve birbirlerine kavuşmaya çalışıyorlar. Halının zemininde ise Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası haritası, boğazı geçmek isteyen İngiliz savaş gemileriyle birlikte resmediliyor.

Halının orta alt kısmında Atatürk’ün Anzak şehit anneleri için kaleme aldığı ünlü mektup İngilizce olarak yer alıyor. Avustralyalıların Çanakkale anma törenlerinde kullandıkları ve her biri yitip giden askerleri sembolize eden gelincik çiçekleri ise halının bordürlerini süslerken, zeminde gece mavisi kullanılıyor. Halının en alt bölümünde Hereke ve Han imzaları çiçek süslemeleri içerisinde bulunuyor.