Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde şeker hastalığı nedeniyle ayağı kangren olan yaşlı kadının Ereğli Devlet Hastanesinde tedavi edilmediği iddia edildi. Fatma Kaplan'ın(90) oğlu Kadir Kaplan "16 saat bekletildik. Doktora soru sorduğumuzda azarlanıyoruz. Annemi eve götürmek için 112 talebimiz bile yerine getirilmedi." iddiasında bulundu.

Yıllarca Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olan ve annesi için Türkiye'ye kesin dönüş yapan Kadir Kaplan (56) yaklaşık 25 yıldır şeker hastası olan ve son iki ay içerisinde de ayağı kangren olan annesini Ereğli Devlet Hastanesine götürdü. Kaplan, sabah saatlerinde gittiği hastanede annesine 16 saat boyunca bakılmadığını, hiçbir işlem yapılmadığını ve hastanenin ameliyat yapabilecek düzeyde olmasına rağmen kendileri ile ilgilenilmediğini iddia etti. Son olarak annesini çıkarmak istediğini söylemesi üzerine doktorların kağıt imzalatarak çıkışına izin verdiklerini iddia eden Kadir Kaplan, annesini evlerine götürmek için istedikleri 112 ambulansının da doktorlar tarafından reddedildiğini iddialarına ekledi.

'RESMEN ÖLÜME TERK ETTİLER'

Uzun yıllar Almanya'da çalıştığını ve emekli olduktan sonra birlikte yaşadığı annesinin Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını kaydeden Kadir Kaplan, hastanede yaşadıklarından dolayı aldığı bu karardan pişmanlık duyduğunu söyledi. Kadir Kaplan hastanede yaşadıklarını iddia ettiği muameleyi şöyle anlattı: "Ayağının durumu çok kötüleştiği için Evde Bakım'dan hizmetçiler geldi. Bakım yaparken hastaneye gitmesi gerektiğini ön gördüler. Hastaneye gidip ampute olması gerektiğini söylediler. Hastaneye gittik, doktor bunu gördü. Ereğli Devlet Hastanesinde bunun yapılmayacağını söyledi. Zonguldak'a sevk edeceğini söyledi. Biz orada bekledik. Kan tahlili ve EKG yaptırdık. Ameliyat için önerilen her şeyi yaptık. Hastamız beklerken doktor ameliyata gidiyor. Akşam saat 6'ya kadar doktor yok. Sabah 09.30'da hastanedeydik biz. Ameliyattan çıkıp geldiğinde de 'Bunu bir yere gönderemiyoruz' dedi. Ondan sonra da asistan doktor mudur bilmiyorum ona bırakıyor. Gece saat 03.30'a kadar bize hiçbir şey yapmadan oyaladılar. Ne bir ameliyat ne bir uygulama ne de herhangi bir yere yönlendirme oluyor. Neymiş, Türkiye genelinde bu hastaya yatak yokmuş. Olamaz böyle bir şey ya. Resmen bu bir hastane skandalı. Nerede yaşıyoruz. Ben bıktım. Resmen orada ki görevlilerle papaz oldum. Çıldırdım. Aç susuz, oturacak yerimiz yok. 16 saat ayaktayız. Bu kadın şeker hastası. Şeker hastası olduğu halde buna müdahale bile yapılmadı. Ayakları sabahtan açıldığı gibi öyle kaldı. Bir pansuman dahi yapılmadı. O acile pratisyen doktorları bırakmışlar, millet rezillik içerisinde. Bu kadar skandal olamaz. Sonuçta kendi imkanlarımla imza attım artık. Risk alıp Almanya'ya annemi geri götürmeye karar verdim. Babam buraya 40 sene sigorta ödedi. Bunun karşılığı bu mu yani. Kendim imza attım çıkarttım. Çıkamadım dahi oradan. Ambulans bile vermediler. Parasını ödeyeyim dediğim halde bana ambulans tahsis edilmedi. Zonguldak'a sevk olayında Zonguldak kabul etmemiş. Türkiye genelinde bu hastaya yatak yokmuş. Bu acil durumda yatak yoksa öteki insanlara nasıl oluyor? Resmen ölüme terk ettiler. Ben olmasam bu kadın öldü zaten. Her şeyini ben yapıyorum. İğnesini yapıyorum, düzenli hapını veriyorum. Şekerini ölçüyorum."

'DEVLETTE DENETLEME YOK'

Yurt dışında yaşadığını, emekli olunca döndüğünü ifade eden Kadir Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Annemi de getirdim ki hayatının son nefesinde Türkiye'de nefes alsın. Keşke gelmez olaydım. Türk vatandaşı olduğumdan iğrenç duyuyorum. Devlette bir denetleme yok. Bir görevli yok. Bu adam bu işi yapıyor mu? Hastaneyi 6 ay içerisinde af edersiniz şey götürüyor. Sağlam gelen insan bakteri kapıp hastalanıyor orada. Vatandaşlara böyle müdahale yapılmasın. Düzenlik getirilsin. Doktora bir şey sormaya gidiyorsun. Doktor seni tersliyor. Çoban muamelesi yapıyor insana. Doktordan annemi, bırakmasını istedim. Bırakmıyorlar. İmza attırdılar. Kendilerini emniyete aldılar. Beni öyle bıraktılar hastaneden. Bir de kendi imkanımızla karga tulumba elimiz ile getirdik taksiyle. 112 ambulansı göndermek istemiş. Hastanenin hekimleri kendi aralarında karar almışlar. Reddetmişler. Nasıl reddedersin. Bu hastaya ambulans temine edilmezse kime temin edeceksin?"

'HASTA HAYATININ RİSKE GİRMESİ SÖZ KONUSU'

Devlet hastanesinde yaşadıklarının ardından özel hastane doktorları ile görüşen Kadir Kaplan, annesinin hastaneye getirilmesinin istenmesi ile 112 ekiplerinden yardım istedi. Kısa süren beklemenin ardından eve gelen 112 ekipleri, Fatma Kaplan'ı ambulansla özel hastaneye getirdi.

Fatma Kaplan'ın doktoru Seçkin Yakup Duman, şeker hastalığı nedeniyle Fatma Kaplan'ın ayağında kangren oluştuğu ve bu durumun hastanın hayatını riske atabileceği düşüncesi ile ameliyat kararı aldıklarını söyledi. Ortopedi Doktoru Duman, "Fatma hanımın şeker hastalığına bağlı ayaklarında daha doğrusu sağ ayak bileğinden parmak uçlarına kadar intikal eden bizim kangren dediğimiz, nekroz dediğimiz şeker hastalığının bir komplikasyonu olan hastalığı mevcut. Bu hastalık parmaklarda doku kaybına, dokuların ölmesine sebebiyet vermiş. Şeker hastalarında sık görülen bir komplikasyon. Bu aşamada hasta değerlendirildi. Hastanın bu şekilde ayağındaki yara ile hayatının riske girebileceği düşünülerek onu vücuttan uzaklaştırma işlemi uygulanacak. Yani operasyon yapılacak." dedi. Yapılan tetkiklerin ardından 7 çocuk ve 27 torun sahibi Fatma Kaplan özel hastanede ameliyata alındı. Kangren olan bölüm yapılan ameliyatla alındı.

DEVLET HASTANESİNİN AÇIKLAMASI

Olayla ilgili telefon ile ulaştığımız Ereğli Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Muharrem Erdem ise 90 yaşındaki Fatma Kaplan’ın oğlu Kadir Kaplan’ın iddialarının doğru olmadığını söyledi. Hastaneye getirilen Fatma Kaplan'ın tüm tetkiklerinin yapıldığını, sevk için hastane arandığını ve hasta yakınının beklemek istememesi üzerine hastanın kendi istekleri üzerine hastaneden götürüldüğünü söyledi. Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Muharrem Erdem ayrıca söz konusu olayla ilgili gerekli inceleme ve soruşturmayı başlatacağını ifade etti.