Aydın'da Ahilik Haftası kutlamaları başladı. İlk defa bir kadın, "Yılın Ahisi" seçildi. Şehirde 45 yıldır terzilik ve konfeksiyonculuk yapan 66 yaşındaki Zeliha Saykoğlu'na plaketini, Vali Erol Ayyıldız verdi.

Ahilik Haftası töreninden önce Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Çetindoğan, beraberinde Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Oktay Mantar, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kanat Ay Karul, Aydın Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili Hüseyin Eken'le birlikte Vali Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti. Ayyıldız'a çiçek takdim eden Çetindoğan, Ahilik felsefesinin temellerinin 12. yüzyılda Kırşehir'de atıldığını ve Anadolu'ya yayılarak izlerinin günümüze kadar geldiğini anlattı. Ahiliğin, "kardeşim" anlamına gelen Arapça kökenli bir kelime olduğunu belirten Çetindoğan, "Ahi Evran kültürünü almış, Ahi Evran felsefesiyle yoğrulmuş esnaf ve sanatkar, esnaf komşusu siftah yapmadıysa siftahından sonraki müşterisini komşusuna yönlendirebilecek bir meziyete sahiptir. Yanında yetiştirdiği çıraklarını, evlatlarından ayrı tutmaz. Tüm bilgi ve becerisini ona öğretip geleceğe hazırlar. Ahilik, 500 yıldır hem sosyal hem de siyasal tarihimizi etkilemiştir. Esnaflarımız, ekonomik ve sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Esnaflarımız, toplumun belkemiğini oluşturuyor. Bu nedenle Ahilikten ilham almamız gerekmektedir." dedi.

Ahilik Haftası'nı kutlayan Vali Erol Ayyıldız da Ahilik geleneğini geçmişten geleceğe taşınması için çabalayan esnaflara teşekkür etti. Ahilik kültürünün yaşatılması gerektiğini belirten Ayyıldız, “Bizim çok güzel gelenek göreneklerimiz var. Esnaf kültürünü oluşturmak kolay değil. Eğer Ahilik kültürünü bugün hala daha bozulmadan devam ettirebiliyorsak bu, sizlerin çaba ve gayretlerinizle oluyor. Bu güzel geleneği yaşatarak gelecek nesillere aktardığınız için sizlere teşekkür ediyorum, çünkü bizi biz yapan, bizi var eden bu değerlerimizdir. Hele bunu bir de efelik kültürüyle birleştirdiğinizde tadından yenmez. Dolayısıyla efenin özelliklerine sahip, Ahilik kültürüyle yoğrulmuş Aydın'daki esnaf anlayışı, belki Türkiye'ye örnek olabilecek bir anlayıştır." şeklinde konuştu.

Vali Ayyıldız daha sonra Efeler ilçesinde 45 yıldır terzilik ve konfeksiyonculuk yapan ve Aydın'da ilk defa bir kadın olarak "Yılın Ahisi" seçilen Saykoğlu'na plaket verdi. Terziler ve Konfeksiyoncular Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kayıtlı olduğunu ifade eden Saykoğlu, "1976 yılında tuhafiye dükkanı açtım. Bir ara iflas ettik, dört beş yıl işe ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra tekrar eşimle birlikte işimize odaklandık. İşimi de ilerlettim. Allah'a çok şükür, işimden memnunum. Ne kazandıysam alınterimden kazandım. Kimseye muhtaç olmadan çoluğumu çocuğumu da evlendirdim. Hem çocuklarıma bakıyorum hem de onların geleceklerini garanti altında aldım. Eşimle sırt sırta verdik çalışıyoruz. Şimdi eşim dikiyor, ben satıyorum." dedi.

Ahilik Haftası kapsamında Vali Ayyıldız'ın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ziyaret edildi. Selahattin Çetindoğan, kendilerini ağırlayan Çerçioğlu'na da çiçek takdim etti. Ahilik Haftası'nı kutlayan Çerçioğlu, her zaman esnafın yanında oldukları mesajı verdi.

Ziyaretlerden sonra Aydın Valiliği önünde düzenlenen törenin ardından mehter takımı eşliğinde protokol üyeleri, esnaf ve öğrencilerin katıldığı kortej yürüyüşü, Bey Camisi önünde sona erdi.