Aydın’da düzenlenen uranyum madenleri ve tehlikeleri konulu forumda konuşan, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, ülkemizde doğal alanların ciddi olarak tahrif edildiği bir süreçte çevre sorunlarının yaşandığı söyledi. Nükleer santralleri ölüm olarak nitelendiren Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, nükleer termal atma törenini reklamını ölüm töreni reklamı olarak nitelendirdi.

Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda düzenlenen forumda, uranyum maden ocakları ele alındı. Uranyum için açılan maden ocakları ve kuyuların gerekli şartlar altında muhafaza edilmediği belirtildi. Manisa Köprübaşı ve Söke Kisir Mahallesi yakınlarındaki uranyum araştırma yerlerinde normalin çok ötesinde radyasyon tespit edildiği belirtildi. Devletin buralarda gerekli önlemi almak yerine, sorunu görmemezlikten geldiğinin de altı çizildi.

Forumda konuşan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, “Çevre ve doğayı korumak için çalışıyoruz. Ülkemiz, yöneticilerimiz tarafından kontrolsüz bir şekilde nükleer santral kaosuna özellikle belli bir hırslar uğruna sürükleniyor. Büyük reklamlarla, ucu bucağı belli olmayan geleceğimizi karartacak nükleer santralin niye reklamı yapılır. Her halde ölümün reklamını yapıyor. Nükleer tesis olmayan ancak nükleer atığa sahip dünyadaki tek ülke Türkiye.” dedi.

'RADYO AKTİF ORANLARI ULUSLARARASI BELİRLENENİN ÇOK ÜZERİNDE'

Forumda Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın ve Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış da birer sunum yaptı. Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, son yıllarda Aydın’da artan kanser vakalarına dikkat çekti. Buna en büyük sebebin çevre kirliliği olduğunu ifade etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Enver Yaser Küçükgül de ülkemizde uranyum arama alanlarında yaptığı çalışmaları paylaştı. Yaptığı ölçümleri açıklayan Küçükgül, kontrol altında tutulmayan ve gerekli önlemler alınmayan uranyum alanlarında radyo aktif oranlarının uluslararası alanda belirlenenin çok üzerinde olduğunu, bunun, insan, hayvan çevre doğa için tehlike arz ettiğini kaydetti.