İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi’nde 23. yılında ‘Geçmişten Günümüze Soykırımlar ve Hocalı Katliamı’ konulu bir sempozyum düzenledi. Programda konuşan Azerbaycan parlamentosu milletvekillerinden Melahat İbrahimkızı, Hocalı katliamına tanık olduğunu fakat kimseye seslerini duymadıklarını söyledi.


1992 yılında yaşanan Hocalı katliamının 23 yıl dönümünde İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi’nde ‘Geçmişten Günümüze Soykırımlar ve Hocalı Katliamı’ konulu sempozyum düzenledi. Sempozyuma, Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Azerbaycan parlamentosu milletvekili Melahat İbrahimkızı, Türk Dili Ülkelerle Dostluk ve İş Birliği Derneği Bakanı Eldeniz Salmanov, İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bekir Günay ile çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun başında Hocalı katliamının görüntüleri sinevizyon eşliğinde gösterildi. Programda katliamda yaşanan vahşette ve dünyanın bu vahşet karşısındaki sessizliğine dikkat çekildi. Sempozyumda konuşan Melahat İbrahimkızı, Ermenilerin yüz yıllardır dünya insanını şaşırttığını ifade etti. İbrahimkızı, “ABD’de olsun, Avrupa Birliği'nde olsun, isterse Asya’da olsun. Ama biz ise yeni başladık. Bundan 10 yıllara kadar Ermenistan, uluslararası alanda Azerbaycanı, Türk milletini çok kötü olarak takdim etmiştir. Son yıllarda Türkiye ve Azerbaycan’ın büyükleri diyor ki bir milletin iki tane diasporası olmaz. Bu bizim ortak sorunumuz. Hem Türklere karşı sözde Ermeni soykırımı bizim ortak sorunumuzdur. Hem de Karabağ ve Hocalı bizim ortak sorunumuzdur.” şeklinde konuştu.

Türk milletinin kalbinin merhamet dolu olduğunun altını çizen İbrahimkızı, “Biz dünyaya insanına barış, kardeşlik ve dostluk gösteririz. Yani bu bizim kalbimiz bu. Türk milletinin İslam kültüründen bize miras kalmış. Maalesef biz böyle oldukça bunlar Türk milletine kötü, aşağılayıcı yalanlar fırsat düştükçe katliamlar üretmekle uğraşıyorlar. Buna göre biz öz politikamızı değiştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Ermenilerin yüz yılardır soykırım yalanı söylemekten yorulmadığına belirten İbrahimkızı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hocalı Katliamı’nın tanığıyım. Tanıklar yaşıyor. Bizim sözümüzü duymuyorlar. Biz bunu duyurmalıyız. Onlar görmüyor, biz gördürmeliyiz. Türkiye’nin zirvesindekiler söylüyor. Gelin bizim arşivlerimiz açık. Ortak tarih komisyonu kuralım. Hakikatten de böyle bir şey olmuşsa biz bunun bedelini çekmeye hazırız. Ama ne yaptılar bundan vazgeçtiler.” dedi.

ABD’de 20 den fazla eyaletin Hocalı katliamını insanlığa yapılmış suç olarak kabul ettiklerini aktaran İbrahimkızı, “Onun için biz bugün ağlamamalıyız. Sadece tarihten ders çıkararak cinayet olan bu katliamların büyük devletlerle Ermenilerin iç yüzünü ifşa etmeliyiz. Ve dünya insanına asıl hakikatleri onları inandırmalıyız. Yoksa Ermenilerin yalanı devam edecektir. Bugün Hocalı katliamının ABD’de bile 20 den fazla eyalette insanlığa suç gibi kabul ediyorlar.” şeklinde konuştu.

Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ise demokrasi çağında bu tür katliamların çok rahat yaşandığına değindi. Bulut, “Avrupa'nın ortasında yaşandı. Azerbaycan’da yaşandı 1992’de. İnsanlığın yeni bir sese, yeni bir soluğa, yeni bir anlayışa, dünyanın yeni bir tasarrufa ihtiyacı var. Ruhunun kaybetmiş bir çağda yaşıyoruz. Bizim vazifemiz bunları anarken insanlığa insanlıkları anlatmak, farklı bir dünyanın mümkün olduğunu göstermek, faklı dine, dile mensup insanların bir arada yaşayabileceğini göstermek ve öğretmek gerekiyor. Başka çaremiz yok. Öç alarak bir şey öğretemeyiz.” ifadelerini kullandı.