Antalya'nın Alanya ilçesinde babalar çocuklarıyla birlikte topaç çevirerek, çocukluklarına yolculuk ediyor. Alanya'da bir topaç ustası, Alanya Limanı yanında açtığı topaç sergileme yerinde baba ve çocuklarını topaç çevirterek geçmişin çocuk oyunuyla mutlu olmasını sağlıyor.

Usta Selahattin Arıkan, değişik ağaç türlerinde 10 farklı şekilde çocuk oyuncağı topacı yapıyor. Alanyalıların Alanya Kalesi ve Toroslar'da asırlardır çocuk oyunu topaç çevirmeyi yeniden gün yüzüne çıkarmak için sergiyi açtığını söyleyen Arıkan, yöresel çocuk oyunu topaçlara Alanya'da yerleşik yaşayan Alman, İngiliz, Rus, Norveç, İsveç, Danimarka, Finladiya, Polonya, Avusturya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya ve Belçikalı ailelerinde yoğun ilgi gösterdiğini vurguladı.

Alanya'da yöresel çocuk oyunlarının başında çember çevirme, misket yuvarmalama, çelik çomak oyunu ve topaç çevirme olduğu belirten Arıkan, Anadolu'da olduğu gibi Anadolu Selçuklu Devleti'ne kışlık başkenti yapmış Alanyalı çocukların da bugünkü oyuncakları gün yüzüne çıkmadan önce oynadıkları oyunların başında topaç çevirme olduğunu kaydetti. Arıkan, "Etkinlikle günümüz çocuklarının babası ve dedelerinin çocuklukta oynadığı oyunları tanışturmak istedik. Baba ve çocukları birlikte topaç çevirerek baba çocukluğuna giderek çocuğuna da geçmişte oynadığı oyunu tanıtıyor. Topaç çevirme çocuklarda aynı zamanda bilek güçleri ve ben de bunu başarabilirim duygusunu geliştiriyor. Baba ve çocukları duygulu anlar yaşıyor. Ayrıca topaçların hepsi doğal orman ürününden yapıldığı için hijyenik. Doğal ürün." diye konuştu.

Baba Kerim Gökçeoğlu, çocuğuyla birlikte Alanya'da topaç çevirmenin sevincini yaşadığını söyledi. Çocuğuyla birlikte topaç çevirerek çocukluğuna yolculuk ettiğini belirten Gökçeoğlu, günümüz çocuklarının bu tür oyunlara ihtiyacının olduğunu ifade etti.

Baba Ali Özcan da oğullarıyla birlikte çocukluk oyunu topacı çevirerek 35 yıl önceki çocukluğuna gitmenin sevincini yaşadığını vurguladı. Bugünün çocuklarının bilgisayar oyunlarının esiri altında olduğuna dikkat çeken Özcan, topaç çevirme oyununda çocuklar arası kaynaşma ve birlikte oyun oynama sevincini pekiştirdiği için çocuklar için yararlı bulduğunun altını çizdi.

RUS PEDAGOG AHMEDOV: TOPAÇ ÇEVİRME ÇOCUĞU SOSYALLEŞTİRİYOR

Rus pedagog Olga Ahmetdov ise topaç çevirme oyunun, çocukluğunda St.Petersburg'da oynandığını genelde erkek çocukların oynadığını kız çocukların ise genelde ip atlama, sekiz taş oyunu oynadıklarını kaydetti. Ahmetdov, şu ifadeleri kullandı: "Bizim çocukluğumuzda günümüz çocukları kadar oyuncağımız yoktu. Rusya'da bizim çocukluğumuzda olduğu gibi erkek çocuklar topaç çevirme oyunu oynardı. Uzun süreli topaç çevirmeyi başarar çocuk güçlü çocuk sayılırdı. Topaç çevirme çocuklarla bir araya gelmeyi teşvik ettiği için yararlı buluyorum. Günümüz oyuncakları genelde çocukları 'bu oyuncak benim' diyerek bencil yapıyor. Topaç ise mahalle çocuklarını kaynaştırmayı sağlıyor. Günümüz çocuklarına bu tür oyunlar sevdirilmeli. Bu tür çocukların egoist olmasının önüne geçer ve paylaşımcı olmayı teşvik eder."