Çorum Aktif Eğitimciler Sendikası tarafından 'Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' isimli yeni bir proje daha hayata geçirildi. AKTİF-SEN Çorum İl Temsilcisi Adem Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı'nın izlediği hatalı ve kimi zaman da maksatlı politikaları yüzünden eğitim sisteminde onlarca problemin çözüm beklediğini söyledi. Yücel ''Bu konuda bir çırpıda sayılabilecek sorunlar, okulların fiziki olarak hazırlıklı olmaması, okul idarelerinde yaşanan kargaşa, öğrenci yerleştirmelerinde yaşanan gecikme ve aksaklıklar sayılabilir. Tabi bütün bunlara bağlı olarak, eğitimin temel unsurları olan öğrenci, veli, öğretmen ve okul yönetimlerinin de moral olarak yoğun bir maratona yeterince hazırlıklı olduğu söylenemez.'' dedi.

Bütün bunların ötesinde, özellikle eğitim-öğretim dönemlerinde herkesin teyakkuz halinde olmasını gerektiren, gençleri ve doğal olarak da toplumun, ülkemizin tümünü, geleceğini yakından ilgilendiren bir konunun da kötü alışkanlıklar olduğunu vurgulayan Yücel, "Ne yazık ki son yıllarda yapılan istatistikler, özelde milli eğitim sistemimizin, genelde de ülkemizin bu konuda iyi bir sınav vermediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul'da lise okuyan her yüz öğrenciden 45'i sigara, 32'si alkol, 9'u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor. Televizyonlarda, gazetelerde, evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarını son dönemde daha fazla duyar olduk. Bütün bunların ötesinde, internetin artık hayatın her alanına girmesiyle, sanal bağımlılık da sosyolojik bir gerçek olmanın ötesinde, tıp literatürüne de girmiştir.'' ifadelerini kullandı.

Yöneticilerin bu sorunlara somut olarak bir çözüm üretemediğine dikkat çeken Adem Yücel, Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, bu konuda birilerini sorgulamak yerine, elleri taşın altına koymayı tercih ettiklerini söyledi. 'Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' projesi ile ülke genelinde 'Kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları, gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar' içeren stratejik eylem planı hazırladıklarını kaydetti.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla yürütülecek eylem planının başta eğitim ve sağlık çalışanları olmak üzere, kamuda ve özelde ilgili olan herkesin sürece dahil edilerek 'bağımlı' veya 'yatkın' olduğu değerlendirilen öğrenim çağı çocuklarının ve ailelerinin bilinçlendirilmesini, böylece de en sağlam şekilde korunmaya alınmasını içerdiğini aktaran Yücel, ''Çünkü en garantili yol, tehlike altındaki kişinin bilinçlenmesi ve kendi iradesiyle doğru tercihi yapmış olması, hayatını da bu tercihe göre sürdürmesini sağlamaktır. Yine eylem planı kapsamında yürütülecek eğitim çalışmalarıyla, eğitimcilerin ve sağlık çalışanlarının, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklara karşı en etkili şekilde nasıl mücadele edebilecekleri hususunda donanımlarını geliştirmeleri sağlanacak, bu konuda toplumda farkındalık oluşturacak çok sayıda eğitici ve gönüllüler yetiştirilecektir.''