Türkiye'de Alevi'lerle ilgili eğitim çalışmaları konusunda bir ilk gerçekleşti. Alevi-Bektaşi eğitimi için, Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı'nın desteği ile Halkalı'da Türkiye'nin ilk özel statülü Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi'nin temeli atıldı. Açılışa katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı "Lisenin gerek Milli Eğitim, gerekse toplumsal kültür açısından çok önemli bir ilk adım olduğu düşüncesindeyim. Bu ilk adımın daha sonra atılacak adımların sağlam bir başlangıcı olduğuna inanıyorum." dedi.

Türkiye'de bir ilk olan lisenin açılış törenine Bakan Nabi Avcı ile birlikte Alevi Bektaşi düşüncesinin temsilcileri katıldı. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlık ve Dosteli Vakfı'nın iş birliği ile İslam'ın Alevi-Bektaşi yorumunun öğretileceği Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi'nin temelini attıklarını ve okula Türkiye ile birlikte yurt dışından da öğrenci alınacağını belirtti. Avcı, "Bu okulda Alevi Bektaşi geleneği ile ilgili dersler bizzat bu gelenekten gelen öğretmenler, akademisyenler tarafından okutulacak. Okuldaki eğitim içeriği Alevi Bektaşi inancına mensup dede ve akademisyenlerin katkısı ile oluşturulacak. Öğretim programlarının hazırlanması ve eğitim yönetiminde Dosteli Vakfı ile ortak çalışmalar yürütülecek. Lisenin gerek milli eğitim, gerekse toplumsal kültür açısından çok önemli bir ilk adım olduğu düşüncesindeyim ve bu ilk adımın daha sonra atılacak adımların sağlam bir başlangıcı olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Avcı, basın mensuplarının lisenin niteliği ile ilgili sorusuna ise " Bu unvanlar öyle bir seferde kaybolan ünvanlar değil. Onun gelenekte bir yeri vardır onu da en iyi burayı kuran vakıf yöneticilerimiz bilirler. Yurt dışındaki dergahlardan da öğrenciler gelecek. Zengin bir Alevi Bektaşi birikimimiz var. Dosteli Vakfı gibi işbirliği yapmak isteyen kurumuşlarla benzer işlerde beraber oluruz. Proje derneğin talebiyle ama bizim de çok büyük önem verdiğimiz bir proje. Siz de dua edin de devamı gelsin." şeklinde cevap verdi.

'DİNİMİZ İSLAM, KİTABIMIZ KUR'ANDIR'

Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sakine Tütek de alanında ilk olan okulun temel atma aşamasına kadar gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti. Tütek, derneğin yönetim kurulunda bulunanlarla birlikte törene katılanları selamladı. Temel atma seremonisi öncesi Musa Küçük Dede'nin duası dikkat çekti. Küçük, Fatiha okuyarak tamamladığı konuşmasında ,"Biz Ehli Beyt sevdalısıyız. Onların yolundan gidenleriz. Kimse bizi yanlış anlamasın. Dinimiz İslam, kitabımız Kuran'dır. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'dır. Ehli Beyt'in İslam tasavvufun yolcularıyız biz. Allah hepimize yardım etsin." dedi.

Okulun temeli, Bakan Avcı ile birlikte dernek başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla atıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ukdesinde özel statülü proje olarak hayata geçirilecek okul müfredatında, lise eğitiminde yer alan ortak derslerin yanı sıra Alevi-Bektaşi öğretisine ilişkin dersler de verilecek. Bakanlık tarafından tahsis edilen 16 dönüm arazi üzerine inşa edilecek okulun 2015-2016 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmeye çalışılacağı belirtildi. Türkiye'nin farklı illeri yanında yurt dışından da öğrenci kabul etmesi planlanan okulda yatılı olarak 300, toplamda ise 600 öğrenci bulunacağı kaydedildi. Okulun eğitim müfredatının belirlenmesinde Bakanlık ve Dosteli Vakfı'nın ortak hareket edeceği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Dosteli Yardım Eğitim ve Kültür Vakfı arasında yapılan protokol ile hayata geçirilecek olan okulda dede-baba eğitiminin de verileceği kaydedildi. Okulda kütüphane, bilgisayar ve dil laboratuvarları, spor salonları, toplantı ve gösteri salonları yanında Cem inanç ve uygulama solonun da bulunacağı ifade edildi.

Okulun müfredatı için belirlenen dersler de şu şekilde belirlendi: Kur'an-ı Kerim, Hadis, Akaid ve Kelam, İslam Kültür ve Medeniyeti, Hitabet ve Mesleki Uygulama, Alevilik ve Bektaşilik inancında ibadet ve uygulamalar, On iki İmam yaşamı ve felsefesi, Alevi - Bektaşi tarihi süreci, Alevi – Bektaşilikte Dört Kapı Kırk Makam, İslam tarihinde Müslümanlığın yayılışında Tasavvuf inancının etkili olduğu ülkeler ve bırakılan izler, Tasavvufa Giriş, Büyük mutasavvıflar ve öğretileri, Tasavvuf Edebiyatı ve Musikisi, Ahilik ve diğer Anadolu teşkilatları ve etkileri, Alevi – Bektaşi yaşamı, örf ve adetleri, felsefesi, Toplumda sosyal bütünleşme, kişisel aydınlanma ve gelişim, Bağlama eğitimi ve semah manası erkânı, İngilizce, Arapça, Osmanlıca ve Farsça.