Çanakkale'deki robot yarışmasında ses krizi çıktı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın konuşmasını kimse anlamazken kendisi de bunu dile getirdi. Yarışmada bazı robotların çalışmaması da dikkat çekti.

"Çanakkale Zaferi" temalı 9. Uluslararası Robot Yarışması, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü Hasan Mevsuf Spor Salonu’nda başladı. Açılışa Bakan Avcı da katıldı. Türkiye’nin yanısıra KKTC, İran ve Kırgızistan’dan 271 üniversite ve bin 212 ortaöğretim öğrencisi katıldı. Temalı, serbest, sumo, mini sumo, çizgi izleyen pist ve robotini olmak üzere altı kategorideki yarışmadan önce Bakan Avcı ve beraberindekiler, robot sergisinin açılışını yaptı ve gezdi. Daha sonra geçilen salondaki bozuk akustik sebebiyle ses düzeni bir türlü sağlanamadı. Konuşmalar ise kimse anlamamasına rağmen devam etti. Kendisinden önce konuşanların söylediklerinden hiçbir şey anlamayan Bakan Nabi Avcı, sıra kendisine geldiğinde durumu açıklamaya çalıştı. Nabi Avcı, "Biliyorum, aslında salonun akustiği nedeniyle ne dediğimizin kolay kolay anlaşılması mümkün değil. Onun için çok fazla uzatmayacağım. Sesim yankılandığı için ne dediğim çok iyi anlaşılmıyor ama belki daha sonra basından yazılı olarak, ne demişti diye merak ederseniz oradan okursunuz." dedi. Bakan Avcı ayrıca Somamaden faciasının sene–i devriyesi olduğunu da hatırlatarak, "Soma'da hayatını kaybeden 301 madencimize de bir kere daha Allah'tan rahmet diliyorum." şeklinde konuştu.

Geçen yıl bu yarışmayı Eskişehir’de "İpek Yolu" temasıyla yaptıklarını, bu yıl Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı münasebetiyle "Çanakkale Zaferi" temasıyla bu şehirde düzenlediklerini anlatan Bakan Avcı, “Bir kere daha bu vesileyle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bize bu vatanı, bu değerleri miras bırakan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu yarışma sizin teknolojiyle, bilişimle, format teknolojilerle ilişkilerinizi güçlendirecek. Mesleki ve teknik eğitimimizde buna özellikle önem veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda mesleki ve teknik eğitimin kalitesini arttırmak için çok büyük projelerimiz var. Bunları da inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz ama bu işin esası her şeye rağmen nedir? Bir kalemdir, her şeye rağmen bu işin özü bir kalemdir. Onun için biz eğitimciler, kendi cebimizde bu kalemi taşıyoruz. Bir kalem, bir de defterdir. Bütün profesyonel, bütün büyük tasarımlar bunlarla başlar. Onun için bunlarla dostluğunuzu, bunlarla ilişkinizi asla ihmal etmeyeceksiniz. Tüm öğrencilere başarılar diliyorum. Bu bir yarışma değil, bu bir dostluk birlikteliği. Bu bakımdan katılan herkese teşekkür ediyorum, sağlık içinde okullarınıza geri dönmenizi diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından robotlarla hazırlanan özel bir gösteri sunuldu. Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Muhammed Ali Çapan ve Burak Tanrıkulu, yaptıkları "Eskişehir Atatürk (ESATA)" isimli robotla Çanakkale Savaşları’nda Seyit Onbaşı ve Nusret mayın gemisinin kahramanlıklarını canlandırdı. ESATA, Türk askerine süngü takıp mühimmat topladı. Temsili mayınları da alıp yine temsili Nusret mayın gemisine koydu. Nusret de birer metre arayla temsili mayınları döktü. Bakan Nabi Avcı, büyük alkış alan bu gösteriyi, tribüne çıkıp öğrencilerin yanında seyretti. Bazı öğrencilerle de özçekim yaptı. Yarışmada bazı robotların çalışmadığı görüldü. Öğrenciler müdahale ederek çalıştırmak için uğraştı.