Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, her işi yaparım anlayışı sona erdiğini belirterek, 40 meslek hakkında tebliğ yayınladıklarını bu belgeyi almadan kişiyi çalıştırma şansınızın olmadığını söyledi. Çelik, ‘’Bu meslekleri peyder pey yayınlayıp, 1 yıl içerisinde çalışanımızın 3 kez sınav hakkı var ve bu belgeyi almak zorunda. Şimdi bu 40 mesleği yayınladık diyoruz ki; ‘siz sınavlara gireceksiniz bu belgeleri alacaksınız.’ 2016’ın Mayıs ayında eğer bu belgeyi alamamışsanız, siz bu meslekte çalıştırılamayacaksınız.’’ dedi.

Bakan Faruk Çelik, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İNTES tarafından betoncu ve ahşap kalıp alanlarında yapılacak olan mesleki yeterlilik uygulama sınavını yerinde incelemeden önce, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çalışma hayatında iş kazaları çok üzücü olaylara sahne olduğuna dikkat çeken Bakan çelik, iş kazalarının öteden beri Türkiye’nin sorunu olduğunu belirtti. Çelik, ‘’Birçok haksız ithamlarla da karşı karşıya kaldık. Hiç kimse demedi ki bu olaylar nereden kaynaklanıyor, bu işin çözümü nasıl olmalı nereden başlanmalı şeklinde bir yaklaşımı ise çok defa görmediğimizi belirtmek istiyorum. Şunu ifade edeyim ki o bir araya gelişlerimizde net olarak ortaya çıkan bazı hususlar vardı. Bunlardan biri ülkenin mevzuatı, diğer bir sorun ise taraflardan biri olan iş sağlığı güvenliği konusunda kültürü ve farkındalığı çok önemliydi. Çalışanların, işçilerin durumu. İşçiler yaptıkları işler konusunda yeterli donanımına sahip değilse de iş kazalarının sizleri beklediği kaçınılmaz tablo” diye konuştu.

Şu anda 598 meslek standardını yürürlüğü koyduklarını belirten Çelik, şunları kaydetti: ‘’İş kazalarının önlenmesi açısından tehlikeli ve çok tehlikeli işler ile ilgili meslek standartlarının yayınlanması önem arz ediyordu. Bu konuyla ilgili de 362 meslek standardını tehlikeli ve çok tehlikeli işler ile ilgili yayınlanmış bulunuyoruz. Burada ki bu belgelendirmenin yapılacağı inşaat alanında ise 103 inşaat standardının belirlendiğini belirtmek istiyorum. Artık her işi yaparım dönemi yavaş yavaş bu girişimlerimizle sona eriyor. Bu güne kadar MYK bünyesinde mesleki yeterlilik belgesine bu sınavlar, bu eğitimlerden geçtikten sonra çalışan sayımız 24 bin 842’yi bulmuş bulunuyor. Türkiye’de hala 13 milyonun üzerinde çalışan olmasına rağmen meslek standardı belgesine sahip 24 bin civarında çalışanımız var. Çalışma hayatı ile ilgili yürürlüğe giren bütün mevzuatları bugün ki ihtiyaçlar çerçevesinde yürürlüğe koyduğumuzu büyük bir iftiharla sunuyorum. Neticeleri itibari çalışma hayatındaki olumsuzlukları konuşmak kolay ama o neticeyi doğuran olumsuzlukları ortadan kaldırmak asıl olandır. Biz bununla mücadele ettik. Bugün önemli bir ayağını tamamlamış oluyoruz. Önemli olan çıkardığımız yasa mesleki yeterlilik standartları çerçevesinde eğitim zorunluluğunu getiriyor. Onun için her işi yaparım anlayışı sona erdi diyorum. Bir tebliğ yayınladık 40 meslekte bu belgeyi almadan kişiyi çalıştırma şansınız yok. Bu meslekleri peyder pey yayınlayıp 1 yıl içerisinde çalışanımızın 3 kez sınav hakkı var ve bu belgeyi almak zorunda. Şimdi bu 40 mesleği yayınladık diyoruz ki; ‘siz sınavlara gireceksiniz bu belgeleri alacaksınız.’ 2016’ın Mayıs ayında eğer bu belgeyi alamamışsanız, siz bu meslekte çalıştırılamayacaksınız.’’

Konuşmasının ardından Çelik, İNTES tarafından betoncu ve ahşap kalıp alanlarında yapılacak olan mesleki yeterlilik uygulama sınavını yerinde inceledi.