Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplu sözleşme görüşmeleri sonrası açıklamalarda bulunup, “Kamu çalışanlarının aylıklarında 2016 yılının birinci altı aylık dönemini için yüzde 6, ikinci 6 aylık dönemi içinse yüzde 5 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 11.3 oranında artış sağlanmıştır. 2107 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 3, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 4 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 7.1 oranında artış sağlanmıştır.“ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında, kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen Toplu Sözleşme görüşmelerinin son toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Genel Başkanı Lamiz Özgen, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve sendika üyeleri de hazır bulundu. Burada konuşan Bakan Çelik, 3 milyonu kamu çalışanı, 2 milyonu da memur emeklisi olmak üzere yaklaşık 5 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren zorlu bir toplu sözleşme sürecini geride bıraktıklarını söyledi.

Hem konfederasyonlar hem de her bir hizmet kolunda yetkili sendikaların toplu sözleşeme teklifini Temmuz ayı sonunda kamu işveren heyetine sunduklarını hatırlatan Çelik, “Bu süreçte hem toplu sözleşme masasında hem de oluşturduğumuz teknik komisyonlar düzeyinde kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik. 20 gündür yetkili sendika ve konfederasyon temsilcileriyle kamu işveren heyeti arasında gerçekleştirilen yoğun ve çetin geçen müzakereler sonucunda son ana da kalsa sürecin anlaşmayla açıklandığını açıklamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem toplu sözleşme görüşmelerinde kamu görevlilerinin genelini ilgilendirilen toplamda 40, 11 hizmet kolunu ilgilendiren toplamda 169 konuda mutabakat sağlandığını kaydetti. Bakan Çelik şunları söyledi :”Bu toplu sözleşme ile kamu çalışanlarının aylıklarında 2016 yılının birinci altı aylık dönemini için yüzde 6, ikinci 6 aylık dönemi içinse yüzde 5 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 11.3 oranında artış sağlanmıştır. 2107 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 3, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 4 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 7.1 oranında artış sağlanmış, bu artışa ilave olarak her iki yıl içinde gerçekleşecek olan enflasyon oranının yapılan maaş atış oranını aşması durumunda ortaya çıkan enflasyon farkı da kamu çalışanlarına ayrıca ödenecektir. bu toplu sözleşme ile kamu görevlilerine sağlanan maaş artışlarından 1 milyon 825 bin kamu emeklisi de aynen yararlanacaktır. Ayrıca bu maaş artışına ilave olarak kamu emeklilerine bir müjdemiz daha olacak. 1.100 TL’nin altında emekli aylığı alan Bağ-Kur ve SSK emeklilerine 100 TL seyyanen zam yapmış idik. Şimdi ise 2015 yılı Eylül ayından geçerli olmak üzere emeklilerimizin tazminatları da, memur emeklilerimizin tazminatlarında yapacağımız düzenleme ile memur emekli aylıklarında ortalama 100 TL artış olacak. Böylece 2016 yılında yapılan yüzde 11.3 oranındaki artışla birlikte en düşük memur emekli aylığı yüzde 19.1 oranında artmış olacaktır. Yeni emekli olacak memurlarımızın emekli ikramiyelerinde de 2016 yılı başında ortalama 3 bin 765 TL artış olacaktır.”

“EŞ DURUMU TAYİNLERİNDE ÖN GÖRÜLEN 3 YILLIK SİGORTALI OLMA ŞARTININ BİR YILA İNDİRİLMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR”

Toplu sözleşmelerde maaş artışlarının yanında iyileştirmeler yapıldığını söyleyen Çelik, “Bu toplu sözleşme ile 2005 yılından sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon 200 bin kamu çalışanımıza ilave bir derece verilmesi kararlaştırılmıştır. 850 bin öğretmenimize 2016 yılında aylık brüt 98 TL’ye kadar, 2017 yılında da aylık brüt 140 TL’ye kadar nöbet ücreti ödenecektir. Hafta sonlarında merkezi sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerimizin sınav ücretleri 58 TL’den 132 TL’ye çıkarılmıştır. Sağlık kuruluşlarında çalışan diğer sağlık personeline döner sermayeden yapılan ödemelere ilişkin tavan oranı artırılmış, böylece, örneğim; bir hemşireye yapılan döner sermaye ödemesinde 180 TL’ye varan artış sağlanmıştır. Başta sağlık personeli olmak üzere hizmet kollarında yetkili sendikalarca gündeme getirilen fiili hizmet zammı talebini değerlendirilmek üzere bir bilim kurulu oluşturulması kararlaştırılmış. 4-C kapsamında çalışan geçici personel ile memur gibi vazife ifa eden işçilerin sözleşmeli personel pozisyonuna veya kadroya geçirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Eş durumu tayinlerinde ön görülen 3 yıllık sigortalı olma şartının bir yıla indirilmesi kararlaştırılmıştır. Cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme yapılması kararlaştırılmıştır.” şeklinde konuştu.

"BUGÜN BURADA TARİHİ BİR ANA ŞAHİTLİK EDİYORUZ"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da toplu sözleşme ile birlikte mali ve sosyal kazanım paketinin hayata geçtiğini söyledi. Yalçın, “Uzlaşıya ihtiyacımız olduğu bir ortamda toplu sözleşme masasındaki uzlaşıyı önceliyoruz. Hakem heyetine kalsın istememiştik. Bu anlamda taleplerimiz son dakikaya kadar süren müzakere sonunda hayat bulmuş ve uzlaşı gerçekleşmiştir. Bugün burada tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Tüm hizmet konuları dahil tamamında mutabakatın imzalanacağı bir toplu sözleşme yaşıyoruz.“ diye konuştu.

KESK GENEL BAŞKANI LAMİ ÖZGEN YAPILAN ZAMMA TEPKİ GÖSTERDİ

Bakan Çelik ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamalarından sonra Lami Özgen yapılan sözleşmeye tepki gösterdi. Bakan Çelik’in Özgen’e değerlendirmesini dışarıda yapmasını söyledi. Özgen de “O zaman bir araya gelmeyecektik. Sizler basına tekliflerinizi açıklamış olacaktınız. Siz müzakereyi bizden saklayarak, kendi aranızda yaptınız. Bir kez daha bizim söz hakkımızı engelliyorsunuz. Kul hakkı yiyorsunuz.” diye tepki gösterdi.

Toplantının sonunda toplu sözleşme imzaları atıldı.