Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada tıbbi ve ıtri bitkiler denen şifalı bitkilerin revaçta olduğunu, özellikle Almanya'da eczanelerde satıldığını söyledi. Türkiye’de de bu işin kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Eroğlu, bunun için Afyonkarahisar'da Tıbbı ve Itri Bitkiler Merkezi kurduklarını ifade etti.

Afyonkarahisar'da, Korel Termal Otel’de düzenlenen Tıbbi ve Itri Bitkiler Çalıştayı’nda konuşan Bakan Eroğlu, tıbbi ve ıtri bitkilerin sağlık sektöründe kullanılması için çalışmalar yapılması gerektiğini, dünyada 10 büyük ilaç firması bulunduğunu ve istedikleri şekilde sektörü yönlendirdiklerini vurguladı. Eroğlu, “Tıbbı bitkiler, ekonomik yönden dünyada 100 milyar dolarlık bir paya sahiptir. Biz Türkiye olarak 650 milyon dolarlık bir pay alabiliyoruz. Hedefimiz, bütçeden 2 milyar dolarlık bir payı yakalamak. Bunun için talimat verdim. 2030 yılında 5 milyar doları yakalayabiliriz. Hep söylüyorum, yeni bir sektör doğuyor. Ekonomik açıdan, katma değer açısından, ihracat açısından çok önemlidir. İlaçta 10 tane büyük firma var, bütün dünyayı yönlendiriyorlar. Hastalık diyorlar, ilaç sunuyorlar. İlaç harcamamız gitgide artıyor. İlaç firmaları, ‘kocakarı ilaçları’ diye bu tür şifalı bitkileri sattırmıyorlar.” dedi.

'45 BİN METREKARELİK ALANDA MERKEZ KURDUK'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu işi sırtlamaya hazır olduklarını ifade eden Veysel Eroğlu, bu konuda bir daire başkanlığı kurulduğunu ancak Sağlık Bakanlığı’nın, üniversitelerin, ziraat mühendislerinin, bilimadamlarının, tıpadamlarının ortak çalışmasını gerektiren bir alan olduğunu söyledi. Bu konuda eylem planları yaptıklarını ifade eden Eroğlu, tıbbi bitkilerin sağlıkta tedavide çok ciddi bir etkisi olduğunu, yan tesirlerinin az olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’da 45 bin metrekarelik alanda tıbbi ve ıtri bitkiler merkezi kurulduğunu, çevreci ve kendi elektriğini üretebilen bir yer olduğunu kaydetti. Türkiye’de çok sayıda şifalı bitki bulunduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Türkiye’de ne kadar şifalı bitki varsa bunlar, üniversitelerin de desteğiyle veritabanında toplanıyor. Bu konunda Orman Genel Müdürlüğümüz, beş tane çalışma grubu oluşturdu. Biz bakanlık olarak, diğer kurumlarımıza da destek vermeye hazırız. Su, yer, hekim olarak destek vermeye hazırız. Farmakologlar etken maddeleri tespit edecek, daha sonra bunların depolanması, paketlenmesi ve kullanılması aşamasına geçilecek. Yani biz bu işi sertifikalı hale getireceğiz. Almanya’da olduğu gibi şifalı bitkiler satan eczaneler olması gerekiyor. Bunların kontrol altına alınması gerekiyor. Televizyonlardan reklam yapmakla olmuyor bu iş.” diye konuştu. İlgili bakanlıklar ve üniversiteler olarak yurtiçinde iki yıl, yurtdışında dört yılda bir konferans düzenlenmesi kararı alındığını belirten Eroğlu, ilk konferansın Mart 2016'da Konya’da yapılacağını duyurdu.