Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, koalisyon görüşmelerinde parti olarak kırmızı çizgilerinin olmadığını, ancak prensiplerinin olduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu, memleketi Afyonkarahisar’da bazı inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner’i makamında ziyaret eden Eroğlu, gazetecilerin koalisyon görüşmelerine ilişkin sorularını cevapladı. Görüşmeler sonrasında prensiplerde mutabakat sağlanması durumunda koalisyon kurulabileceğini belirten Eroğlu, ikinci turda hükümet kurulabileceğini tahmin ettiğini anlattı.

Eroğlu, “Birinci tur görüşmelerinde bütün partilerle sadece karşılıklı görüşmeler olacaktır. Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında uzun bir toplantı yaptık. Orada herkes düşüncesini söyledi. Bizim peşin bir hükmümüz yok. Biz daima şunu söyledik; partiden ziyade Türkiye önemlidir. Bunu söyledik açık yüreklilikle. Başbakanımız da aynı şeyleri söyledi.” dedi. Eroğlu, ‘Yani bizi kriz çıksın da bakın bakalım görün’ gibi bir anlayışla ülkeyi krize sokmayacaklarını kaydetti. Meclis divanı oluşmasından sonra cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu’na vereceğini dile getirdi.

Eroğlu, şunları söyledi: “Şu ana kadar resmi bir görüşme yok. Önümüzdeki hafta içerisinde başlayacaktır. Başbakanımız bir heyetle ziyaret ederek düşüncelerini alacaktır. Daha sonra bu görüşmelerin akabinde biz kendi aramızda karar vereceğiz. Onların varsa uzlaşma temayüllerini değerlendirip kararımızı vereceğiz. AK Parti olarak bizim hiçbir kırmızı çizgimiz yok. Bizim için onurlu olmaları, samimi olmaları gerekiyor. Biz anlayışımızda kırmızı çizgi diye bir anlayış tarif etmiyoruz. AK Parti büyük bir parti, dünyanın sayılı organizasyonlarından birisidir. Bunun için onurlu bir koalisyon mutabakatı yapılırsa, bizim hiç kırmızı çizgimiz diye bir şeyimiz yoktur, sadece prensiplerimiz vardır. Onların yerine gelmesi gerekiyor. Dürüstlük, şeffaflık, makamların saygınlığının zedelenmemesi gibi prensipler var.”

Veysel Eroğlu, sürecin ne zaman başlayıp biteceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, birinci turda olmazsa ikinci turda uyuşma sağlanabileceğini beklediklerini kaydetti.