Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'deki sıcaklık değerlerine ilişkin meteorolojik tahminlerini espriyle açıkladı. Eroğlu, "Temmuz ayından itibaren biraz daha sıcak olacak. Önümüzdeki 3 ay havalar biraz ısınacağa benziyor. Siyaset ısınmasın da havaların ısınması önemli değil!” dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'deki su durumu ve taşkın olaylarıyla ilgili Üsküdar Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Su politikaları ve yapılan yatırımların değerlendirildiği toplantıda Eroğlu, kendi döneminde yapılan çalışmalar, meteorolojik tahminler, kayıp kaçak oranları ve HES'ler gibi pek çok konuda açıklamalar yaptı. Eroğlu, HES'lerin çevreci yatırımlar olduğunu ve suyu kirletmediğini belirterek enerji konusunda önemli bir yatırım olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin su zengini olmadığını ve suyun çok iyi yönetilmesi gerektiğini anlatan Eroğlu, suyunu depolanması zaruretinin bu nedenle gerekli olduğunu söyledi. İstanbul'a su sağlayan önemli projelerden biri olan Melen Suyu Projesi'nde baraj yapımı aşamasına gelindiğini belirten Eroğlu, "Bir müjde vermek istiyorum. Melen Barajı'ndaki en önemli husus gövde inşaatının başlamasıdır. En zor adım budur. Biz orada 1 Haziran itibariyle gövde dolgusuna başladık. Bu da çok özel bir sistemle yapılıyor. 7 Aralık 2016 tarihinde de baraj bitirilmiş olacak. Baraj ile İstanbul'un su biriktirme kapasitesi yüzde 100 artırılmış olacak. 2070 yılına kadar suyu garantileyen bir sistem." dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'deki sıcaklık değerlerine ilişkin meteorolojik tahminlerini espriyle açıkladı. Yaz ayları itibariyle sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin 1-2 derece üzerine çıkacağının tahmin edildiğini belirten Eroğlu, "Temmuz ayından itibaren biraz daha sıcak olacak. Önümüzdeki 3 ay havalar biraz ısınacağa benziyor. Siyaset ısınmasın da havaların ısınması önemli değil." Şeklinde konuştu.

'TASARRUF ÇAĞRISINA ÇOK DA İTİBAR EDİLMİYOR’

Eroğlu, geçen yıl yaşanan ve özellikle İstanbul'da barajlardaki doluluk oranının dibe vurduğu döneme ilişkin de konuştu. Vatandaşların kurak dönemlerde bile su tüketiminin tasarruf tedbiri çağrılarına rağmen arttığını belirten Eroğlu, geçen yıl kuraklığa rağmen İstanbul'da yaklaşık 1 milyar metreküp su kullandığını ifade etti. Eroğlu, "En çok su bu yılda kullanıldı. Devletin vazifesi vatandaşa her şartta yeterli suyu temin etmektir." şeklinde konuştu. İstanbul'un şu an kullandığı su miktarının 3 katı kadarını şehre verecek şekilde hazırlıklar yapıldığını belirten Eroğlu, yaklaşık 35 milyon insanın su ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Belediyeleri şebekelerdeki kayıp kaçak konusunda uyaran Eroğlu, hazırlanan yönetmelikle de kayıp kaçak oranının 9 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekilmesinin amaçlandığını anlattı. Eroğlu, "Şebekede şehirlerde su kayıpları had safhada. Biz suyu bin bir güçlükle getiriyoruz. Belediyelerin vazifesi bu. Kardeşim, festival falan yapmasınlar, işine baksın. Onun için ben de festivallere falan gitmiyorum, yapanlara da kızıyorum. Suyun yüzde 40'ı kayboluyorken kalkıp da bu masrafları yapmak son derece yanlıştır." ifadelerini kullandı.