Adana’da eğitim kurumlarına yönelik hukuksuzluklara bir yenisi daha eklendi. İlde üniversite ve orta öğretim sınavlarında çok sayıda şampiyon çıkaran Işık Dershaneleri’nin 10 şubesine sabah saatlerinde eş zamanlı polis eşliğinde gelen çeşitli kurumlardan yüzlerce denetim elemanı, gün boyu kurumları denetledi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu sene YGS’de Türkiye birincisi çıkarma başarısı gösteren dershanedeki denetimlerde dershanenin döner sermayesinin olup olmadığı, Sayıştay’a rapor verip verilmediği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ambleminde bulunan meşalenin dershanede bulunup bulunmadığı gibi sorular yöneltildi.

EMNİYETİN HAZIRLAYIP DENETİM EKİPLERİNE VERİLEN SORULAR DERSHANE YÖNETİCİLERİNE SORULDU

Adana’da dün Burç Okulları ile başlayan eğitim kurumlarına yönelik denetimler bugün de yıllarca üniversite ve orta öğretim sınavlarında çok sayıda Türkiye şampiyonu çıkaran Işık Dershaneleri’nde sürdü. Sabah erken saatlerde polis eşliğinde çok sayıda kamu kurumundan denetmenler, Işık Dershaneleri’nin 10 şubesine baskın yaptı. Baskında dün olduğu gibi bugün de emniyet tarafından hazırlanıp denetim ekiplerine verilen sorular dershane yöneticilerine soruldu. Alınan cevaplar da raporlar halinde denetim sonunda Emniyet görevlilerine teslim edildi. Denetimlerde emniyet görevlileri ile denetmenler arasında zaman zaman koordinasyon tartışması da yaşandı.

'HANGİ KISTASLARLA, NE OLDUĞU NETLEŞMEMİŞ KURUMA DENETİME GELİYORLAR'

Işık Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gündüz, kurumlarının iki ay önce denetim geçirdiğini ve denetim raporunun henüz 15 gün önce kendilerine tebliğ edildiğini söyledi. Yapılan bütün işlemler hukuksuz olsa da gelen görevlileri büyük bir nezaketle karşılayıp her türlü kolaylığı gösterdiklerini anlatan Gündüz, “Bizim hiç kimseden hiçbir çekincemiz yok. Tamamen şeffaf ve yasalara uygun bir şirketiz. Her zaman denetime açığız.” Dedi. Denetleme elemanlarının kurumun okul mu dershanemi ne olduğunu bilmeden geldiklerini vurgulayan Gündüz, “Burada dershanecilik anlamında resmiyette bir eğitim hizmeti verilip verilmediği bile belli değil. Çünkü dershanelerin durumu Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen netleşmemiştir. Hangi kıstaslarla, ne olduğu netleşmemiş kurumlara denetime geliyorlar. Eğitim kurumlarına, eğitimi ilgilendirmeyen denetimlerde onlarca denetmen yüzlerce polis her denetmenin elinde yüzleri aşan sorularla kurum müdüründen soruların cevaplanması isteniyor.” diye konuştu.

'28 ŞUBAT’TA BİLE BU KADAR DENETİM GEÇMEDİK'

Kendilerine korkutma, yıldırma, bezdirme taktiği uygulandığının altını çizen Gündüz, “Denetim emniyet merkezli olup her kurumdan gelen görevlinin eline bir fotokopi tutuşturularak bunu kurum görevlisinden cevaplaması isteniyor. Sorular acemice. Döner sermaye gibi kamu kurumlarında olan bir sistemin bile olup olmadığını soracak kadar komik duruma düşüyorlar. Tarihte böyle bir denetim yok bundan sonra da olmayacak herhalde. 28 Şubat’ta bile bu kadar denetim geçmedik. 28 Şubat denetimlerine rahmet okutturuyorlar.” ifadelerini kullandı.

AV. BAYRAM: BURADA HEM BİR AYRIMCILIK HEM DE NEFRET SUÇU İŞLENMEKTE

Işık Dershaneleri Avukatı Emin Bayram da valilik kararında denetimlerin bütün özel eğitim kurumlarına yönelik olduğunu hatırlatarak, “Ancak bu denetlemeler sadece Işık Dershaneleri’ne yapılıyor, diğer kurumlarda bir denetim yok. Bu bir ayrımcılıktır. Ülkemizde her gün şehit haberleri gelirken terör olayları zirve yapmışken, insanlar güvenlik zaafiyeti yaşarken bu konularda hiçbir tedbir almayan devletin, iktidarın, emniyet mensuplarını ve personellerini belli bir kesimin eğitim hizmetlerini nasıl engellerim mantığıyla hareket etmesi üzücüdür. Burada hem bir ayrımcılık hem de nefret suçu işlenmektedir.” diye konuştu.