Manisa Barosu eski Başkanı olan MHP milletvekili adayı, Soma maden faciası davasında bir kısım mağdur ve müştekinin avukatı Zeynel Balkız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, bakanlık personelinin yargılanmaması için yargıya açıkça müdahale ettiğini öne sürerek, her iki bakana Yüce Divan yolu açılması gerektiğini söyledi. Balkız, savcıların iki bakanla ilgili fezleke hazırlayıp TBMM'ye başvurması gerektiğini dile getirdi.

MHP adayı Balkız, 301 kişinin şehit olduğu facianın yıldönümüne altı gün kalmasına rağmen hala kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni verilmediğini söyledi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Balkız, facianın üzerinden bir yıl geçtiğini ancak adli süreçle ilgili kamuoyunu tatmin edici ve bağımsız yargı, hukukun üstünlüğü ilkelerine göre bir yargılama neticesi alınamamasının kaygısını yaşadıklarını söyledi. Ceza yargılamasının kendi mecrası üzerinde devam ettiğini, topal kalan hususun ise kamu personelinin yargılanmasıyla ilgili henüz bir adım dahi yol alınamaması olduğunu belirten Zeynel Balkız, "Daha önce de belirttiğimiz üzere burada en önemli husus, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müfettiş personeliyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden İşleri Genel Müdürü, TKİ Yönetim Kurulu Başkanı ve işletme müdürüyle ilgili bilirkişi raporundaki asli kusurlu suçlamalarının aksine bugüne kadar soruşturmaya başlanamamış olmasıdır." dedi.

'HER İKİ BAKAN GÖREVLERİNİ KÖTÜYE KULLANARAK YARGIYA MÜDAHALE EDİYOR'

Soma faciasıyla ilgili olarak söz konusu iki bakanın, kendi personellerinin yargılanmasını önlemek için soruşturma sürecini geciktirdiğini ve soruşturma izni vermediğini iddia eden Balkız, "Ortada 4 Aralık 2014 tarihli Danıştay kararı olmasına rağmen artık üzerinden beş aylık sürenin geçmiş olması nedeniyle her iki bakan, Enerji Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, bugün için görevlerini kötüye kullanıyorlar ve yargıya müdahale ediyorlar demektir." diye konuştu. "Görevlerini kötüye kullanıyorlar" tabirini, bugünkü hukuk düzeni içerisindeki suç formatı açısından kullandığını söyleyen Balkız, şöyle konuştu: "Aslında burada her iki bakanın yargıya müdahale ve bir kısım suçluları veya zanlıları, kendilerine cumhuriyet savcılığının almış olduğu bilirkişi raporundaki suçlamalarla suç isnat edilenleri koruma ve kollamaları nedeniyle Yüce Divan'a gitme sürecinin başlatılması gerektiği kanısındayız. Buradan açıkça ifade ediyorum, eğer savcılıkça alınan bilirkişi raporunda bazı bakanlık personeli hakkında asli kusurlu iddiası var da bu kusurlar 301 kişinin ölümüne sebep olmuşsa bu bakanların soruşturma izni vermemelerinde direnmeleri, açıkça yargıya müdahaledir. Artık kuvvetler ayrılığı diye bir husus ülkemizde kalmamıştır. Dolayısıyla yargıya müdahale şekliyle her iki bakan görevini kötüye kullanmakta, suçluları ve suçlananları adeta korumakta, kollamaktadır."

'CUMHURİYET SAVCILARI İKİ BAKAN İÇİN FEZLEKE DÜZENLEYİP TBMM'YE BAŞVURMALI'

Meclis'teki siyasi parti ve gruplara, artık her iki bakan hakkında Yüce Divan'a sevk yolunun açılması için seslenen MHP adayı Balkız, bunun cumhuriyet savcılarının asli görevi olduğunu söyledi. Savcının, elindeki bilirkişi raporuna göre bakanlık müfettişleriyle görevlilerinin hala yargılanamamış olması sebebiyle fezleke düzenleyip her iki bakan hakkında TBMM'ye başvurması gerektiğine dikkat çeken Balkız, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.