İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, avukatların adliye girişinde aranmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile görüştü. Sorunun köklü çözümü için Pazartesi günü görüşme yapacaklarını belirten Kocasakal, birkaç gündür avukatlara yapılan müdahalelerin suç olduğunu söyledi. Bugün de kendisi ve baro yöneticilerine polisin kalkanlarla müdahalede bulunduğunu hatırlatan Kocasakal, “Herhalde bu da dünyada bir ilktir” dedi.

İstanbul Adalet Sarayı’nda savcının rehin alındıktan sonra şehit edilmesi üzerine avukatların da aranmaya başlanması tepkilere neden oldu. Üç gündür devam eden bu uygulamaya tepki gösteren avukatlara polis bir çok kez müdahalede bulundu. Son olarak İstanbul Baro Başkanı Kocasakal ve baro yöneticilerinin de bulunduğu avukat grubuna müdahale yapıldı.

Müdahaleden sonra Kocasakal ve baro yönetim kurulu üyeleri Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Kocasakal avukat grubuyla birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. Avukatlara yönelik müdahaleler nedeniyle dersini yarıda bırakıp geldiğini ifade eden Kocasakal, “Buraya geldiğimde üzülerek söylüyorum, olay yerine gelen çevik kuvvetin ellerinde kalkanlarla baro başkanı olarak ben ve yönetim kurulu üyelerimize fiziken müdahalede bulunduğu gerçeğini size aktarıyorum. Tabi baro başkanını ve yönetim kurulu üyelerine bunu yapmaya cesaret eden, curet edebilen bir gücün avukatlara vatandaşlara neler yapabildiğini zaten tahmin etmek zor değil. Bizzat müşahede ettim ki bize olan fiziki müdahale ile meslektaşlarımıza da bir fiziki müdahale ve darp meydana gelmiştir ve adliyenin dışına çıkarma, amirin deyimiyle süpürme operasyonu gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kendisine ve baro yönetimine müdahale edilmesini dünya tarihinde bir ilk olarak niteleyen Kocasakal, “Kimsenin avukatları bu şekilde test etmeye hakkı da yoktur ve bunu da tavsiye etmem.” diye konuştu. Sorunun ortak akıl ve eşitlik temelinde çözülebileceğini ifade eden Kocasakal, hakim ve savcılara yapılacak bu tür muameleye ilk önce kendilerinin karşı çıkacaklarını söyledi. Kocasakal, hakim ve savcılardan da aynı davranışı beklediklerini kaydetti.

Şehit edilen savcıya Allah’tan rahmet dileyen Kocasakal, “Hepimizin acısı büyük. Ama bu sebeple baromuzun, bizlerin gösterdiği sağduyulu hassas tavrı, soğukkanlı tavrı başkalarından da beklemek hakkımızdır.” şeklinde konuştu.

Bu olayın oluşunda avukatların, avukatlığın hiçbir rolünün olmadığını ifade eden Kocasakal, “Bu adliyeye veya adliyenin güvenlik zaafı avukatların adliyeye girişine indirgenemez. Bu adliyeye en güvenlikli giren avukatlar. Bizler taklidi mümkün olmayan çipli kartlarla okuttuğumuzda bütün kimlik bilgilerimiz görülmek suretiyle giriyoruz. Bizden çok daha güvenliksiz giren bir sürü personel ve kişi var.” dedi.

Bir polis memurunun bir avkata ‘öldür beni de öldürsene, sen avukat mısın, senden avukat mı olur, yürü git’ diyerek el kol hareketleri yapabildiği bir ortamdan bahsettiğini söyleyen Kocasakal, hakime ve savcıya yapılamayan bir muamelenin avukata yöneltilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Kocasakal, Başsavcılığın bugün adliye kapılarına astığı personel ve vatandaşlarla birlikte avukatların da x raydan geçmeleri yönündeki yazılı talimatın hukuki olmadığını belirtti.

Başsavcılıkla görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Kocasakal, “Bu sorunun köklü çözümü için Pazartesi günü öğleden sonra bir görüşme yapılacaktır. Ama biz kendilerine meslek onurumuzu ve diğer hususları hatırlattık. Bu sorun köklü çözülene kadar da gerekli tedbirleri almalarını talep ettik.” ifadelerini kullandı.

Bu olayların bu şekilde devam etmesi durumunda kendilerinin de söyleyeceği sözlerinin bulunduğunu aktaran Kocasakal, “Tekrar söylüyorum şimdilik sağduyumuzu, sükunetimizi muhafaza ediyoruz. Çünkü bizim derdimiz kavga etmek, olay çıkarmak değil. Ama hiç kimse de bizden fiziki olarak bir saldırı karşısında, meslek onurumuza yönelik saldırı ve muameleler karşısında sessiz kalmamızı da beklememelidir.” diye konuştu. Bugün yaşanan müdahale ve engellemelerle ilgili hukuki girişimleri yapacaklarını duyuran Kocasakal, çok ciddi suçlar işlendiğini söyledi.

Karşılıklı bir diyalog ile iyi bir görüşme olduğunu kaydeden Kocasakal, “Karşılıklı çözüm iradesini ortaya koyduk. O yüzden bu sorunu bu dediğim ilkeler çerçevesinde çözeceğimizi umut ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından avukatlar bir kez daha adliyeye girdi. Bu kez avukatlar çipli kimlik kartlarını okutup x ray kabininden çantalarıyla geçti. El dedektörüyle arama yapılmadı.