Başbakanlık Başdanışmanı Dr. M.Murtaza Yetiş, Suriye krizinin aşılması için batı dünyası ve uluslararası kuruluşların gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirterek, "Sınırlarınızı değil, insanları koruyun." çağrısında bulundu. Mersin'de yaşayan Suriye vatandaşlarının halihazırdaki durumlarının değerlendirildiği “Suriyeliler Değerlendirme Toplantısı”, Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Başdanışman Dr. Yetiş’in katılımıyla yapıldı.

Başbakanlık Başdanışmanı Yetiş, burada yaptığı konuşmada Suriye’de yıllardan beri devam eden iç savaş sebebiyle ülkelerini terketmek zorunda kalanlara ilk olarak Türkiye’nin kapılarını açtığını, şu anda ülkede 2 milyonu aşkın Suriye vatandaşının misafir edildiğini vurguladı. Gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse sivil toplum kuruluşlarının, elbirliğiyle onların sıkıntılarını gidermeye yönelik çalışmalar yaptığını kaydeden Yetiş, çalışmaların hızla yürütüldüğünü dile getirdi. Yaklaşık 250 bin Suriyelinin AFAD kamplarında barındığını kaydederek, "2 milyona yakın Suriyeli de Türkiye’nin değişik illerinde yaşamaktadır. Ülke olarak, gösterdiğimiz duyarlılığı sonuna kadar göstermeye devam edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimizi eğitim, sağlık, barınma ve diğer konularda, kardeşliğimize ve insan onuruna yakışır bir şekilde misafir etmek istiyoruz. Bunun için Başbakanlığımız bünyesinde yeni bir koordinasyon merkezi oluşturuldu. Bu merkeze bağlı olarak tüm kurum ve kuruluşlar eğitim, sağlık, insani yardım, sosyal destek ve toplumsal uyum, ekonomi, işgücü ve kalkınma, din eğitimi ve dini hizmetler alanında çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda da Suriyeli kardeşlerimizin yoğun olarak yaşadığı illerde gerçekleştirdiğimiz bu tür değerlendirme toplantıları vesilesiyle durumu yerinde inceleyerek, çalışmalarımıza yön veriyoruz." diye konuştu.

Toplantının amacının, kamu yöneticilerinin koordinesinde, Mersin'deki 140 bin civarında Suriyelinin sıkıntılarını ve bunların çözüm önerilerini hem Suriyeli hem de Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle değerlendirmek olduğunu vurgulayan Dr. Murtaza Yetiş, şöyle devam etti: "Temel yaklaşımımız, Suriyeli misafirlerimizin evsahibi toplumla iyi ilişkiler içerisinde bulunmaları ve ülkelerine döndüklerinde, geleceğin Suriye’sini inşa edecek eğitimli ve donanımlı bir toplum oluşturmalarının sağlanmasıdır. Devletimiz bu konuda, bugüne kadar 7 milyar dolar civarında harcama yaptı. Elbette ki Suriyeli misafirlerimiz için tüm gücümüzü seferber edeceğiz ancak bu krizin aşılmasında, batı dünyası ve sorumluluk sahibi uluslararası kuruluşların da gereken duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. Mersin’den herkese çağrıda bulunuyoruz, sınırlarınızı değil, insanları koruyun. Halkımıza, gösterdiği duyarlılık ve yaptıkları fedakârlıklar için teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da Türk halkının örnek fedakârlığı, Suriyeli kardeşlerimizin sabır ve gayretleriyle, devletimizin gücüyle sorunları hep birlikte aşacağız."

Vali Çakacak da en büyük temennilerinin, şu an Suriye’de yaşanan iç savaşın bitmesi, ülkenin istikrar ve huzura kavuşarak misafirlerinin ülkelerine dönmesi olduğunu söyledi.