Uzmanlar, Ramazan Bayramı'nda aşırı yemekten, şerbetli tatlılardan uzak durulması ve ikram edilen her şeyin tüketilmemesi uyarısı yaptı.

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Diyetisyeni Esranur Kılıçoğlu, Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu için, beslenme düzeninde değişiklikler olduğunu, bu nedenle bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girildiğini söyledi.

Bayram sonrası aşırı yemeyle beraber bazı problemlerin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Kılıçoğlu, hazımsızlık ve mide problemlerinin başı çektiğini ifade etti. Kılıçoğlu, şu bilgileri verdi: "Bayramda özellikle tatlı tüketimi de artmaktadır. Bu dönemde birden bire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı miktarda tüketmek, sindirim sisteminde ve vücudun diğer bölümlerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir. Bu nedenle kişilerin bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir."

Kılıçoğlu, bayramda sağlıklı beslenme ipuçlarını şöyle sıraladı: "Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Peynir, yumurta, zeytin, domates-salatalık, buğday ekmeği gibi besinlerden oluşan hafif ve dengeli bir kahvaltı tercih edilmelidir. Yemekler 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün olmak üzere az az ve sık sık yenilmelidir. Ara öğün alternatifleri olarak meyve, yoğurt, ayran, süt tercih edilebilir. Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yiyecekler yerine hafif, ızgara, buğlama, haşlama tarzı yiyecekler tercih edilmelidir. Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Bayramda bilinçsizce fazla tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi problemlere neden olabilir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan az miktarda yenilmelidir. Ayrıca seçici olup ikram edilen her şey tüketilmemelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı artırılmalı, günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi içecekler eklenebilir. Kahve ve çay gibi kafeinli içecek tüketimine dikkat edilmeli, bitki çayları tercih edilmelidir. Günlük 2 fincandan fazla kahve tüketilmemelidir. Ramazan ayı boyunca hareketin azalması, açlık, yeterli sıvı tüketilememesi sonucunda sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu rahatsızlıkların önlenmesi için günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli, her öğünde salata tüketilmeye özen gösterilmelidir. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubundaki bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları önemlidir."