Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Karakuş, son 5 yılda 10 dini bayramda meydana gelen kazalarda 863 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Karakuş, “Bayramda trafiğe ‘kurban’ olmayalım. Trafik kuralları araştırmalar sonucu konmuş uygulamalardır. Kurallara uymakla dikkatli olmakla hiçbir şey kaybetmeyiz; kazanırız.” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılı içinde Türkiye genelinde meydana gelen yaklaşık 377 bin trafik kazasında 3 bin 524 kişinin hayatını kaybettiği, 285 bin kişinin de yaralandığına dikkat çeken Karakuş, yazılı açıklamasında, 2015 yılı ilk 7 ayında da trafik kazalarındaki artışın sürdüğünü söyledi. Karakuş, bu dönemde meydana gelen 230 bin 135 trafik kazasında 2 bin 39 kişinin öldüğünü, 168 bin kişinin de yaralandığını belirterek, “Bir başka deyişle ülkemizde günde yaklaşık 10 kişi trafiğe kurban giderken 700’ü aşkın kişi de trafik kazalarında yara almış. Gerçekten ürkütücü bir tabloyla karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı.

“10 DİNİ BAYRAMDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINDA 863 KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİ”

Bu ürkütücü tablonun bayramlarda daha da arttığını hatırlatan Karakuş, “Son 5 yılda 10 dini bayramda meydana gelen trafik kazalarında 863 kişi hayatını kaybederken, geçen Ramazan Bayramı'nda da acı tablo değişmedi. 5 günlük tatil süresince maalesef tüm uyarılara rağmen 74 kişi hayatını kaybetti, 377 vatandaşımız da yaralandı.” değerlendirmesini yaptı.

Karakuş, önümüzde 9 günlük bayram tatilinin bitmesiyle birlikte aynı tüm okullarında eğitim-öğretime başlayacağını hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: “Bu da özellikle bayram sonunda yollarda aşırı bir trafik yoğunluğu meydana getirecek. Bu nedenle tekrar acı tabloların yaşanmaması için sürücülerle birlikte trafik güvenliğinden sorumlu tüm kurum ve kuruluşlara da büyük görev düşmektedir. Özellikle otobüslerin denetlenmesi, kazaların sık meydana geldiği noktalarda gerekli önlemlerin alınması, trafik kontrollerinin sıklaştırılması alınabilecek önlemlerden sadece birkaçıdır. Bunun yanında tatil süresince özellikle televizyon ve radyo olmak üzere basılı, görsel, ve sosyal her türlü medya aracılığı ile sürücülerin azami olarak tedbirli davranmaları konusunda uyarılmaları, yapacakları bir hata sonucu meydana gelebilecek üzücü bir olayın hem kendilerine hem de sevdiklerine bayramı zehir edebileceğinin bilincinde hareket etmeleri büyük önem arz etmektedir.”