Mersin’de katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın adı, Beşiktaş’ta bir kız öğrenci yurduna verildi. Beşiktaş Belediye Başkanı Avukat Murat Hazinedar, “Kadına yönelik şiddetin kesileceğini sakın ha düşünmeyin. Çünkü eşit toplum hedefi aynı zamanda bir tehdit de içeriyor. Çünkü erkek egemen yapı gücünü, hakim olduğu alanları daraltmak istemeyecek. Asla yasal düzenlemeler bunun tek başına bir çözümü olmayacaktır." dedi.

Beşiktaş Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nun ismi, hunharca öldürülen Özgecan Aslan olarak değiştirildi. Törene, yurtta kalan kız öğrenciler ve Belediye Başkanı Hazinedar katıldı. Ögcecan Aslan’ın bir simge olduğunu söyleyen Hazinedar, “Kadın şiddeti ve ardından gelen cinayetlerin sonu gelmiyor. Özgecan, ondalardan sadece bir tanesi. Biz de bu simgeyi aslında daha da büyüterek geleceğe ve ülkemize bir mesaj vermek istedik.” diye konuştu.

Genç kız cinayetini anlatan bir filmden örnek veren Hazinedar, “Mesele kadın erkek meselesi de değil aslında. Şimdi sizlere (öğrencilere) çok önemli görevler düşüyor. Belediye başkanı olarak dezavantajlı gruplara, güçsüz olanların yanında olma sorumluluğum var. Siz yeni geleceği kurgularken çok önemli sorumluluklarınız var. Bizim beceremediğimiz şeyleri sizler gerçekleştireceksiniz. Bunlardan biri, kadın - erkek cinsiyet eşitliğinin insanların bütün hücrelerine işlemesini sağlamak. Sonuçta bunu yapanlar da annelerin çocukları. Onların da birer anneleri var. Ama belli ki geçmiş maalesef bunu becerememiş. Bizler bir türlü bu sorunu halledememişiz. Kadına yönelik şiddetin kesileceğini sakın ha düşünmeyin. Çünkü eşit toplum hedefi aynı zamanda bir tehdit de içeriyor. Çünkü erkek egemen yapı gücünü, hakim olduğu alanları daraltmak istemeyecek. Eğitimli olanından eğitimsiz olanına. Her türlü erkek direnecek. Çünkü bu bir insani refleks olarak ona öğretilen o kötü, olumsuz duygular, öğretilenlerden kaynaklı. Bazen bizler, bazen sizlerin annesi bile size dahi küçük ayrımcılık yapabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Bir hukukçu olduğunu ve hafifletici sebeplerin dikkate alınmaması gerektiğine dikkat çeken Hazinedar, şöyle devam etti: “Cezalar ağırlaştırılmalı. Ama asla yasal düzenlemeler bunun tek başına bir çözümü olmayacaktır. Burada önemli olan zihniyet değişimidir. Annelerden ve bizlerden başlayarak en modern ailelerde bile farkında olunmaksızın yaşanan cinsiyet ayrımcılığı, kız çocuğuna biçilen görevler, ben dahi attığım adımları sonradan fark ediyorum hatalı yaklaşımlar olabiliyor.”

Öğrencilerin, kadına şiddet konusunda üniversitede ya da sivil toplum kuruluşlarında yapacakları çalışmalara destek vereceğini belirten Hazinedar, bu konuda söz verdi. İstanbul Adliyesi’nde şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın sınıf arkadaşı olduğunu belirten Hazinedar, şiddeti bir kez daha kınadığını ifade etti.