Türkiye'de en çok biçerdöver makinesinin bulunduğu Yozgat'ın Yerköy ilçesinde biçerdöver sahipleri, yaklaşan hasat sezonu öncesi hazırlıklara başladı.

Yerköy Küçük Sanayi Sitesi'nde son günlerde büyük hareketlilik yaşanıyor. Hasat mevsiminde Güneydoğu illerine dağılacak olan biçerciler, biçerdöverlerinin yıllık bakım ve kontrollerini yaptırıyor.

Yerköylü biçerdövercilerden Rasim Doğan(58) yaklaşan hasat dönemi öncesi her yıl olduğu gibi biçerdöverini bakım için sanayiye getirdiğini ifade ederek, "25 yıldır biçercilik yapıyorum. Allah nasip ederse bir aya kadar Güneydoğu'ya gidip arpa, buğday, hasadını yapıp döneceğiz. Döner dönmez de buranın mahsulünün hasadına başlayacağız. Bu dönemde yoğun bir şekilde çalışma temposu geçireceğiz." dedi.

Sanayi sitesinde biçer bakımı için sadece parça ücretinin 6-7 bin lira tuttuğunu ifade eden Doğan, "Bunun yanı sıra el emeği de eklersek 6 ile 7 bin civarında bir bakım ücreti ödüyoruz. Ayrıca 12 bin lira da tuttuğum şoföre vereceğim. Kalan kazancımız ne olursa onla döneceğim. Biçercilik eskisi gibi kazanç bırakmıyor. Biçerdöver arıza yapsa parça fiyatları çok yüksek, mazot yükseliyor o yüzden her geçen yıl kazancımız düşüyor." diye konuştu.

Biçerdöver ustası Ahmet Bek’te biçerdöverlerin revizyon bakımına başladıklarını belirterek, "Bu yıl önceki yıllara göre işlerimizde biraz azalma var. Sebebi ise bu mesleğe olan ilgi pek kalmadı. Ayrıca biçerdöverler azaldı. Şuanda biçerdöverlerin bütün bakımını yapıyoruz. Sezona hazırlıyoruz. İlçemizde yaklaşık bin civarında biçerdöver var. Bunlar bugünlerde bakıma girer, bakım tamamlandıktan sonra da trenle veya kamyonlarla başta Adana ve Şanlıurfa yöresine giderek hasada başlar." şeklinde konuştu.