İzmir’in Ödemiş ilçesi Bozdağ’da, dün tırmanış sırasında yoğun kar ve tipi sebebiyle mahsur kalan 19 dağcıya sabah saatlerinde ulaşıldı. Dağdan indirilen dağcılar, sağlık kontrolünden geçirildi.

Bozdağ’daki kış şenliğine katılan bir grup dağcı, zirve tırmanışından döndükleri sırada tipi ve sis sebebiyle mahsur kaldı. 19 dağcı için İzmir Valiliği seferber oldu. 15 saat boyunca altışarlı iki gruba ayrılan uzman kurtarma ekipleri, gece boyunca çalıştı. Sonunda dağcıların bulunduğu alana ulaştılar. Kurtarma ekibindeki doktorun yaptığı ilk kontrollerde, dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirlendi.

KULLANILMAYAN TESİSLERİN BULUNDUĞU ALAN

Bozdağ’da kullanılmayan kayak tesislerinin de bulunduğu alanda, hafta sonu İdadik Kış Dağcılığı Şenliği düzenlendi. İki gün süren şenlikten sonra bazı dağcılar zirveye doğru tırmanışa geçti. Öğle saatlerinde havanın kapanması ve fırtına belirtisi görülmesi üzerine geri döndüler. Mevsim Dağcılık Kulübü üyesi 54 kişiden 19’u ise zirve tırmanışını sürdürdü. Zirveye çıkıp dönüş yolunda yoğun sise ve tipiye yakalanan bu dağcılar mahsur kaldı. Yönlerini bulamayan dağcılar, donmamak için iki kayalık arasına sığınarak yardım istedi. Farklı bir dağcılık kulübüyle zirve tırmanışı yapan Dürdane Seringenç ise buzdan kayarak yaklaşık 200 metre yuvarlanıp ağır yaralandı. Helikopterle Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Seringenç hayatını kaybetti.

JANDARMA, UMKE, AFAD, AKUT EKİPLERİ ÇALIŞTI

Acil yardım çağrısı üzerine bölgeye ilk olarak jandarma ekipleri ulaştı. Onlar da UMKE, AFAD, AKUT ve dağcılık kulüplerinden yardım istedi. Kurtarma ekiplerinin Bozdağ’a ulaşması akşam saatlerini buldu. Bu sırada bölgede bir kriz masası oluşturuldu. Kurtarma ekipleri, kriz masasındaki toplantılarla hangi bölgelerde çalışma yapacaklarını belirleyerek harekete geçti. Mahsur kalan dağcıların bulunduğu bölge, cep telefonuyla yapılan görüşmelerle belirlenmeye çalışıldı. Altışar kişiden oluşan iki grupla harekete geçen ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı. 15 saat süren çalışma sonucunda mahsur kalan dağcılara ulaşıldı. Sağlık durmlarının iyi olduğu belirlenen dağcılar, Bozdağ merkeze götürüldü. Orada bekleyen aileleri ve arkadaşları onları karşıladı, kucaklaştılar.

'YOLUMUZU KAYBETTİK'

Dağcılardan Erdinç Işıklıgün, havanın çok kısa bir süre içinde aniden değiştiğini belirterek, “Tipiye yakalandık, 19 arkadaş. Bizden önceki grup sağ salim indi ama biz oradayken birden tipiye yakalanınca yolumuzu kaybettik. Rehber de yolumuzu bulamadı. Risk almak istemeyince, ben de askeri personelim, rehberimiz de yaşlı bir insan, emir komutayı almak durumunda kaldım. Arkadaşlara yardımcı olduk. Çok kötü, ölümle kalım arasındasınız. Ne olacağını bilemiyorsunuz. Bir anda olabiliyormuş.” dedi. Mehmet Yapıcı da dayanışmayla hayatta kaldıklarını belirterek, “Arkadaşlarla dayanışma içinde, moralimizi bozmadan bekledik. Sabaha kadar kurtarılmayı bekledik ve kurtarıldık. Tipi vardı, hava buz gibiydi. Kapşonlarımızı çektik, pançolarla üzerimizi kapatı,k bekledik.” diye konuştu.

'BUGÜNÜ DOĞUM GÜNÜM İLAN EDİYORUM'

Dağcılardan Eczacı Berna Dişçi, “Kurtarıldığım bu günü, doğum günüm ilan ediyorum. Hayatımda atmadığım adımları attık. Hepimiz uyumamak için sürekli adım atarak birbirimizi çimdikledik ama daha iyi teçhizatlarla, daha bilinçli olarak; biraz acemilik yaptık kabul ediyorum. Dağa çıkarken, yukarı zirveye çıkarken uyaran oldu, ‘Tipi geliyor.’ dedi. O zirveyi görmek istedik, hani bir anlık cesaretle. Rehberimiz de istedi, biz de istedik. Bir anlık, 10 saniye, sadece 10 saniyede yolumuzu karıştırdık. Ölümü düşündük. ‘Öleceğim ben.’ dedim ama umudumu asla yitirmedim. Bugünü doğum günüm ilan ediyorum.” dedi.

Mehmet Eren Tuncer de sabaha kadar birbirlerine sarılarak ısınmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Hareket ettik. Hiç durmadan hareket ettik. Sağlık durumu bozulan arkadaşlarımız vardı, uyumak istediler, onlara engel olduk. Şarkılar söyledik, moral vermeye çalıştı.” dedi.