NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip M. Breedlove, Hatay ve Reyhanlı ilçesine düşen bombalar ile füzelerin, patriot şemsiyesinin dışında kaldığını söyledi. Türkiye’nin Suriye ile olan sınırından gelebilecek muhtemel füze tehdidine karşı Adana Havalimanı bitişiğindeki Korgeneral Recai Engin Kışlası'na konuşlandırılan İspanya patriot bataryasını denetleyen Breedlove, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Breedlove, bir üzerine, “Patriot füzeleri burada belli yerlerin savunması için konuşlanmış durumda. Reyhanlı, Hatay’a düşen bombalar, füzeler patriot şemsiyesinin dışında kalan bölgeler.” dedi. “Reyhanlı dışarda kalıyor ?” diye ikinci kez sorulduğunda Breedlove, “Evet, dizayn edilen bölgenin dışında. NATO ve Türkiye Savunma Bakanlığı arasında koordine sonunda yapıldı bu.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ittifakın müşterek savunmasına ve bölgenin istikrarına katılan çok iyi bir müttefik olduğunu belirten General Philip M. Breedlove şöyle konuştu: “Suriye’den gelebilecek balistik füzelerin, Türkiye’nin Güneydoğusu tehdidine karşı Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmek için yaptıkları katkı ve destekten dolayı 24 ay burada görev yapan Hollanda; şimdi İspanya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin isteği doğrultusunda yapılan bu kuvvetlerin intikali, üyelerimizin korunması ve savunması olan NATO’nun asıl görev gereğidir. Türkiye’nin sınırı aynı zamanda NATO’nun sınırıdır. Müttefiklerimizin bu yaşamsal misyona bağlı olmalarından dolayı da müteşekkirim.”

Şu anda Suriye’de ateşlenen bütün füzelerin bu ülkedeki hedeflere yönelik olduğuna dikkat çeken Breedlove, “Türkiye düşen füzeler ise yanlışlıkla ateşlenen ve yönünü şaşıran, değiştiren füzelerdir. Şunu rahatlıkla ve açıklıkla tespit edebiliyoruz. Füzelerin ateşlendiği ve hedeflendiği yerleri rahatlıkla biliyoruz. Buraya düşme ihtimali olanlar füzeler ya yanlışlıkla ateşlenenler veya füzenin içinden bir yanlışlıktan dolayıdır.” şeklinde konuştu.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip M. Breedlove, İspanya patriot bataryasını ziyaretinde 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Bulut, İspanya Patriot Birlik Komutanı Yarbay Jorge Manuel Cotorruelo ve diğer ilgililer hazır bulundu.