Kayseri’de down sendromluların sosyal hayata karışmaları için açılan kafeyi, işletenler de down sendromlu gençler. Burada ticari işletmelerdeki ‘müşteri memnuniyeti’ değil, çalışanların memnuniyeti ön planda tutuluyor. Müşteriler de servis sırasında yaşanabilecek aksiliklere hazırlıklı olarak burayı tercih ediyor.

Normal insanlara göre 1 kromozom fazla ve vücutlarında yapısal değişikliklerle dünyaya gelen down sendromlu çocuklar, hayatları boyunca hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü yaşarlar. Ancak iyi bir eğitim onların normal birey şeklinde hayatlarını sürdürmelerini sağlayabilir. İmkan tanındığında da meslek edinebilirler. Tıpkı Kayseri’de olduğu gibi. Ankara, İstanbul, Konya ve Eskişehir’in ardından Kayseri’de de çalışanları down sendromlu gençler olan bir kafe açıldı. Burasını diğer illerdekilerden farklı kılan özellik ise ticari bir işletme olması.

‘Artı 1 Down’ ismini taşıyan kafenin açılış hikayesi de dikkat çekici. Lise yıllarından itibaren hafta sonlarını huzurevinde kalan yaşlılarla geçiren Zeynep Ayan, daha sonraları ilgi alanını özel eğitimli down çocuklara yöneltmiş. Onların çalışacağı ve sosyal hayata karışacakları bu kafeyi açmaya karar vermiş. Açılışı Down sendromlular günü olan 21 Mart’ta yapılan kafenin mutfak kısmında çalışan 2 personel dışında servis yapan 3 garson down sendromlu. 24 yaşındaki Gül Çankaya işletmenin müdürü, 27 yaşındaki Soner Kara şef garson ve 19 yaşındaki Samet Balcı da garson olarak müşterilere hizmet veriyor. Özellikle bu kafeyi tercih eden müşteriler, down sendromlu garsonlarla sohbet edip onlarla fotoğraf çektiriyor. Müşteriler ayrıca, üzerlerine içecek dökülebileceği ve geç servis yapılabileceği gibi olumsuzluklara da hazır olarak bu kafeye geliyor. Çünkü masalara konan bir yazıyla uyarılıyorlar. Soner ve Samet’in garsonluk dışında oyun yetenekleri de müşteriler tarafından beğeniyle izleniyor. Soner, harmandalı; Samet ise topal dansı oynamayı çok seviyor.

Kendilerine çalışma imkanı hazırlayan patronlarına teşekkür eden Soner Kara ve Samet Balcı, “Zeynep hanımdan Allah razı olsun. Burada çalıştığımız için çok memnunuz.” şeklinde duygularını dile getirdiler.

Kafe sahibi Zeynep Ayan da, Soner’i bir arkadaşının tavsiyesi, Samet’i özel eğitim kurumunun önerisi ve Gül Çankaya’yı ise yolda görüp ‘benimle çalışır mısın?’ teklifinde bulunduktan sonra ailesiyle tanışarak işe aldığını söyledi. Down sendromlu çocukları küçümsemenin yanlışlığına vurgu yapan Ayan, onlarla zorlanmadan zevkle iş yaptığını anlattı. Ayan, “Yeri geliyor onlardan fikir aldığım oluyor. Aslında onların çok güzel bir dünyaları var. Mesleki eğitimle geliştirilerek bu çocuklar çok iyi yerlere gelebilirler. Bizim hedefimiz de bu çocukları burada eğitim normal kafelerde çalışmalarını sağlamak.” dedi.
Müşterilerinden olumlu tepkiler aldıklarını da belirten Ayan, “Zaten burada müşteriden ziyade personel memnuniyeti önemli. Bizi tercih edenler de onlara destek olmak için gelen bilinçli insanlar.” diye konuştu.

Bu gençlerin çok duygusal olduklarını da anlatan Ayan, maaş verirken almamak için direndiklerini ve işyerinin maddi sıkıntı yaşamaması için de fedakarlık yapmak istediklerini aktardı.