Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Biyoloji Günleri kapsamında Bulgaristan’ın Plovdiv kentindeki Agriculture Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nikolay Panatoyov 'Altın Çilek üretim ve teknolojisi' konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansı dinleyenler arasında; Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, öğretim elemanları ve öğrencileri yer aldı. Konferans öncesi konuşan Silifke Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı Dr. Garip Yarsı, Prof. Dr. Panatoyov’un özellikle Altın Çilek (Physalis L.) konusunda çalıştığını, Altın Çilek’in farklı türleri üzerinde adaptasyon, stres ve üretim teknolojisi konularında araştırmalarının bulunduğunu söyledi. Ülkemizde Yer Kirazı olarak da bilinen bu bitkinin 5-6 yıl öncesinde oldukça popüler hale geldiğini kaydeden Dr. Yarsı, ancak fiyatının yüksek olmasının da etkisiyle üretiminin düştüğünü belirtti. Dr. Yarsı, Altın Çilek’in Türkiye'de Mersin, Antalya, İstanbul, İzmir gibi illerde küçük alanlarda yetiştiriciliğinin yapıldığını aktardı.

Prof. Dr. Nikolay Panatoyov ise Bulgaristan’ın Plovdiv kentinde bulunan Agriculture Üniversitesini tanıtarak akademik birimleri, akademik ve idari personeli ile öğrenci sayıları hakkında bilgi verdi. Altın Çilek’le ilgili bilgileri de katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Panatoyov, bu meyvenin bilinen yaklaşık 70 türü olduğunu ifade etti. Bunlardan en çok bilineninin ve yetiştirilenin Physalisperuviana olduğunu belirten Prof. Dr. Panatoyov, Altın Çilek’in yüksek sıcaklığı olmayan ve iyi havalanabilen bölgelerde sorunsuz yetiştirilebildiğini kaydetti.

“Yüksek sıcaklıkta bitki strese girmektedir. Bu durumda meyve oluşumu azalmakta veya hiç olmamaktadır” diyen Prof. Dr. Panatoyov, Bulgaristan ve Türkiye’nin ikliminin Altın Çilek yetiştiriciliği için oldukça uygun olduğunu söyledi. Altın Çilek’in sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Panatoyov, bu meyvenin Pektin ve C vitamini açısından oldukça zengin olduğunu dile getirdi.

Altın Çilek çalışmaları konusunda Silifke Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı’ndan Dr. Garip Yarsı koordinatörlüğünde ikili bir çalışma başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Panatoyov, “Eminim ki gelecekte iki üniversite birlikte birçok projede ortak çalışacaklardır” dedi.

Konuşmasını Biyoloji Günleri’nin düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek tamamlayan Prof. Dr. Panatoyov, konferansın ardından katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.