Saadet Partisi (SP) Bursa il teşkilatı, Bursa’da suya yüzde 70 zam yapıldığını belirterek, tepki gösterdi.

BUSKİ binasının önünde toplanan Saadet Partililer, açtıkları pankartlarla zammı protesto etti. SP Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcı Gökhan Gerçek, emeklilerin yüzde 2, çalışanların yüzde 3 zam aldığı bir ortamda, Büyükşehir Belediyesi’nin suya yüzde 70 yaparak Bursalılara suyu zehir ettiğini söyledi. Gerçek, şunları dile getirdi: “Yılbaşından önce alınan zam kararı yeni yılla birlikte faturalara yansımaya başladı.
Açlık sınırının hükümet tarafından bin 400 TL olarak açıklandığı ve asgari ücretin 950 TL olduğu günümüzde, evini geçindirmekte zorlanan vatandaşlara yeni yılın ilk sürprizi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşti. Hayati önemi olan suya yüzde 70 zam yapıldı. Akıllı su sayacı kullanan bir vatandaş, 2014 yılında kartına 100 TL'lik dolum yaptırdığında 68 m3 su kullanabilirken, suya yapılan yüzde 70 oranındaki zammın ardından, 100 TL'ye 39 metreküp su kullanabilmektedir. Ayrıca vatandaşlara çaktırmadan, su faturalarına da azar azar kademeli olarak zam yapılmaktadır. Faturalara da 4 ayda yüzde 10 civarında zam yapıldığı tespit edilmiştir.”

“BURSA SUDAN İBARETTİR”

Evliya Çelebi’nin “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” dediğini hatırlatan Gerçek, “Gölleri, barajları, göletleri, dereleri ve sulama kanallarıyla Bursa sudan ibarettir. Bursa su konusunda en şanslı şehirlerden biri olmasına rağmen, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyükşehirlerden daha pahalıya su satmaktadır. Ancak mukayese yaparken yukarıda adı geçen illerin su fakiri olduğu ve su temini için mega projelere girişerek, finansman yükünün altında ezildiği bir gerçektir.” dedi.

Şehirde neredeyse maliyetsiz elde edilen suyun, BUSKİ tarafından Türkiye'nin en pahalı suyu olarak evlere getirildiğini vurgulayan Gerçek, şunları ifade etti: “Bursa'da su geliri, yerel yöneticiler tarafından yapacakları keyfi harcamalar için hep bir kaynak olarak görülmüştür. Konserler, açılışlar parklar bahçeler ve bir sürü önceliksiz harcamalar, propaganda faaliyetleri ve büyük rekreasyon projeleri gibi işlerde kullanacağınıza ve bir takım tesislere para aktarma yerine Dünya Bankası'na borcunuzu kapatsanız da, halkımıza maliyetine su verseniz olmaz mı? Bir yönetici için çok mu zor bunu yapabilmek. Halkı düşünen, insanların ne kadar zor durumda olduğunu bilen bir yönetici, asla halkına zulmedemez. Asla suya yüzde 70 zam yapamaz.”