Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanvekili Şevket Demir, 'Avrupa Günü Etkinlikleri' kapsamında Erzurum'a gelen; Ermeni soykırımı iddiasını tanıyan Finlandiya ile Lüksemburg'un Ankara büyükelçilerine, Ermeniler tarafından katledilen Müslüman Türklerin mezarını ziyaret teklifinde bulundu.

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlathi, Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisi Arlette Conzemius ile AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı François Naucodie, ETSO AB Bilgi Merkezi, AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile AÜ Atatürk Üniversitesi Küresel Gelişim ve Etkileşim Topluluğu'nun davetlisi olarak Erzurum'a geldi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfisinde,'Türkiye-AB İlişkileri' konulu panelin açılış proğramına katılan misafir diplomatlar ummadıkları bir mezarlık ziyareti teklifi aldılar. AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Elifnur Terzioğlu, konuk büyükelçilerin ve AB müsteşarı Naucodie'nin Erzurum ve bölge illerinde incelemelerde bulunacaklarını ifade etti.

Ülkelerinin parlamentolarında soykırım iddiasını tanıyan konuk diplomatlara, Ermenilerin 1916-1918 yılında gerçekleştirdiği katliamlarda şehit olan Türklerin toplu mezarlıklarını ziyaret etme teklifinde bulundu. Türklerin soykırım yapmadığını, aksine Ermeni çetelerinin Rusların desteği ile masum ve savunmasız Müslüman Türkleri katlettiğine dikkat çeken Demir, "Ülkelerinizin parlamentolarında sözde soykırım tanındı. Sizlere gerçekleri göstermek istiyorum. Panel sonrasında sizleri katledilen Müslüman Türklerin toplu mezarlarına götürmek istiyorum. AB ülkeleri Türkiye'den taviz koparma adına birbirleriyle sözde soykırım yasasını tanımak için yarışa girdiler. Lütfen empati yapın. Ülkeleniz savaş içinde bulunsa ve sizleri arkanızdan hançerleyenler olsa ne yapardınız. Bizler katliamyapmadık. Sadece tehcir yaptık." diye konuştu.

'AMACIMIZ KİMSEYİ AYIPLAMAK DEĞİL'

Lüksemburg’un Ankara Büyükelçisi Conzemius, ülkelerindeki parlamentoların özgür ve bağımsız çalıştığını ve iktidarla bağının bulunmadığını söyledi. Ülke olarak kimseye karşı olmadıklarının altını çizen Büyükelçi, "Amacımız kimseyi ayıplamak değil. Geçmişi inceleyip geleceği inşa etmek amacındayız. Kimseye karşı olmak değildi parlamentomuzun amacı ve mesaj açıktı, geçmişte yaşanan sorunların üzerine kapatmamaktı." dedi.

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlathi ise özet olarak AB'nin kuruluş süreci hakkında bilgi verdi. Son yıllarda Türkiye ve AB arasında yaşanan olumsuzlukların toplumda hayal kırıklığına neden olmaması gerektiğine değinen Vaskunlathi, "Hayal kırıklığınızı anlayabiliyorum. Türkiye Avrupa Birliği'nin önemli bir parçası. Zor bir iş yapıyoruz ama süreçte ilerleme sağlayacağız. Türkiye bu zorlu süreçte kararlı olmalı." şeklinde konuştu.