Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İslam’ın simgesel değerleri olan, milletimizin birlik ve bütünlüğünün nişanesi olan cami, kürsü ve minberlerin gündelik politik polemiklere alet edilmesine izin vermesi asla düşünülemez.” dedi.

Görmez, 31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı'nın sonuç bildirgesini okudu. Konuşmasına şehitler için Fatiha okunmasını isteyerek başlayan Görmez, “Dini ile siyaset arasındaki ilişkilerin doğal niteliği ihmal edilmemek şartıyla asıl dikkat edilmesi gereken husus dinin başta siyaset olmak üzere herhangi bir yapı güç ve otorite tarafından araçsallaştırılmamasıdır. Dinin kendi öz nitelikleri ve amaçları dışında herhangi bir amaç için kullanıma açık bir fırsat ve imkana tahvil edilmesi inanların vicdanını derinden yaralamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İslam’ın simgesel değerleri olan, milletimizin birlik ve bütünlüğünün nişanesi olan cami, kürsü ve minberlerin gündelik politik polemiklere alet edilmesine izin vermesi asla düşünülemez.” ifadelerini kullandı.

7 Haziran seçimlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması konusunun gündeme gelmesine de değinen Görmez şöyle devam etti: “Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen genel seçimlerde din, diyanet ve siyaset ilişkileri yakın tarihimizde ener görülebilecek ölçüde gündelik dilde yer almış, bu durum başta başkanlığımız mensupları olmak üzere toplumun tüm katmanlarını rahatsız etmiştir. Politik süreçlerde propaganda dilinin kendince makul sayılabilecek akışkanlığı içinde diyanetin tartışmalara malzeme edilmesi, bu süreçte kullanılan dil ve argümanların sıradan ve özensiz beyanlarla kamuoyuna takdim edilmesi Diyanet İşleri Başkanlığımızın ülkemiz, coğrafyamız ve dünya Müslümanları için taşıdığı anlam ve değer dikkate alındığında esefle karşılanacak bir durum olarak değerlendirilmiştir.

BAŞKANLIĞIN HER TÜRLÜ VESAYETTEN UZAK TUTULMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da diğer her kurum gibi dahili ve harici vesayet alanlarından uzak bir şekilde kendi hizmetlerini sürdürebilmesi esastır. Milletin birliği ve huzuru etrafında İslam’ın her daim hayatın içine varlığını devam ettirmesi ve toplumun sağlıklı dini bilgi ile buluşabilmesi başkanlığın her türlü vesayetten uzak tutulması ile mümkündür.”